Den misstänkte mannen förnekar brott. Ett avgörande bevis i mordutredningen kan vara om polisen får tag på den film som påstås visa hur mannen själv filmar när han mördar den äldre kvinnan han hade i uppgift att vårda.
Den misstänkte mannen förnekar brott. Ett avgörande bevis i mordutredningen kan vara om polisen får tag på den film som påstås visa hur mannen själv filmar när han mördar den äldre kvinnan han hade i uppgift att vårda. Bild: Anton Fingal/Strömstads Tidning

Åklagare jagar misstänkt mordfilm från Snapchat

Vårdaren som misstänks ha mördat en äldre kvinna i Strömstad ska enligt uppgifter ha filmat gärningen.
Filmen ska sedan ha spridits via Snapchat och därefter raderats.
I jakten på det avgörande beviset har åklagaren Daniel Veivo Pettersson nu begärt rättslig hjälp från USA, rapporterar P4 Väst.

ANNONS
|

När kvinnan i 90-årsåldern den 2 november i år avlider i sitt hem i Strömstad betraktas hennes död som naturlig. När hon begravs finns inga misstankar om att hon kan ha blivit mördad.

Men när personer i slutet av månaden börjar höra av sig till polisen förändras allt. Efter att flera personer uppger hur en vårdare inom hemtjänsten har skickat vidare en film som påstås visa hur han själv filmar när han dödar kvinnan inleds en omfattande polisinsats.

Chattkonversationen: ”Jag älskar att jag filmade det”

Efter att polisen förhört vittnen och bedömt deras uppgifter trovärdiga grips och häktas vårdaren i början av december på sannolika skäl misstänkt för mord.

ANNONS

I bevisningen som ligger grund för misstankarna finns bland annat utdrag från konversationer mannen haft inom en chattgrupp bland personer som spelar dataspelet Fortnite.

Expressen har tidigare publicerat utdrag från en konversation från dagen då den äldre kvinnan avlider. När en kvinna i ett privat meddelande skriver till mannen att hon hoppas att han har haft en bra dag svarar han:

”Njae, har haft ett dödsfall. Hon hade precis dött när vi kom dit så fick vara med för första gången med alla rutiner som följer. Så nu har man checkat av det med”, följt av en röd hjärtemoji.

Senare samma dag ska han enligt konversationen ha skrivit:

Hypotetiskt, skulle du kunna bli upphetsad av makten att döda nån som kanske hände idag?”

Därefter ska han skrivit:

”Jag älskar att jag filmade det”, följt av en emoji som håller händerna för ögonen och ytterligare ett rött hjärta.

Hoppas filmen finns sparad på serverar i USA

Det dröjer dock ytterligare ett par veckor innan polisens nås av informationen då flera personer börjar höra av sig och berättar att de själva har sett filmen som ska ha skickats vidare via Snapchat.

Filmen som vittnen säger sig ha tagit del av ska ha raderats direkt efter att mottagarna kunnat se den.

ANNONS

Den pågående mordutredningen leds av åklagaren Daniel Veivo Pettersson, som för P4 Väst uppger att hans förhoppning är att filmen kan ha sparats på Snapchats servrar. En begäran om rättslig hjälp från USA har därför lämnats in av åklagaren.

En presstalesperson på Snapchat säger till radiokanalen att han i nuläget inte kan svara på om filmen finns kvar. Presstalespersonen förklarar samtidigt att raderat innehåll i regel finns sparat hos Snapchat och att företaget gärna hjälper utländska myndigheter när det råder misstankar om brott.

Kan lida av psykisk störning

Den misstänkte mannen har konsekvent sedan han greps nekat till brott. I samband med att han häktades beslutade Uddevalla tingsrätt att han skulle genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt ett läkarintyg från Rättsmedicinalverket från den 28 december kan det misstänkas att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid det misstänkta brottstillfället samt vid tidpunkten för när undersökningen genomfördes.

Enligt samma intyg finns det anledning att mannen ska genomgå en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning som kan ligga till grund för åtgärder som rättspsykiatrisk vård och beslut fängelseförbud om han blir dömd.

GP har vid upprepade tillfällen sökt den misstänkte mannens advokat.

LÄS MER:Hemtjänstanställd misstänks för mord på äldre kvinna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS