Justitieminister Gunnar Strömmer under fredagens pressträff tillsammans med rikspolischef Petra Lundh. På pressträffen presenterades en ny lägesbild över antalet gängkriminella i Sverige.
Justitieminister Gunnar Strömmer under fredagens pressträff tillsammans med rikspolischef Petra Lundh. På pressträffen presenterades en ny lägesbild över antalet gängkriminella i Sverige. Bild: Jonas Ekströmer/TT

62 000 personer kopplas till kriminella gäng

Runt 14 000 personer bedöms vara aktiva i kriminella nätverk i Sverige. Ytterligare 48 000 kan kopplas till gängen på olika vis.
Totalt handlar det om 62 000 personer, enligt polisens nya lägesbild.
– Även om det här är ett mycket stort och allvarligt problem så måste vi ändå tro att det går att vända utvecklingen, säger rikspolischef Petra Lundh.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade polisen sin nya lägesbild över antalet gängkriminella i Sverige.

Enligt deras bedömning kan 14 000 personer anses vara aktiva i olika kriminella nätverk på olika nivåer. Det handlar då om strategiska ledargestalter, utförare i olika skikt samt möjliggörare och specialister.

Därutöver menar polisen att ytterligare 48 000 personer kan kopplas till gängen genom gemensamma brottsmisstankar, förvaring av narkotika eller hantering av pengar.

Rikspolischef Petra Lundh.
Rikspolischef Petra Lundh. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Totalsiffran blir då 62 000 personer. Något som bekräftar bilden av de kriminella nätverken som ett utbrett och allvarligt samhällsproblem, menar rikspolischef Petra Lundh:

– Den organiserade brottsligheten påverkar såväl samhället som medborgarna. Det är både genom de grova våldsbrotten som undergräver tryggheten i samhället, men också genom den organiserade ekonomiska brottsligheten som drabbar både enskilda människor och företag i vardagen.

ANNONS

95 procent män

Petra Lundh menar att de mer synliga brotten – som skjutningar och sprängningar – är att likna vid toppen av ett isberg.

– Nu har vi en uppfattning om storleken på isberget under ytan. Även om siffrorna bör tolkas med viss försiktighet så skulle jag vilja säga att de snarare är i underkant, säger hon.

Kartläggningen visar att 88 procent av de aktiva i nätverken är svenska medborgare, varav åtta procent har dubbelt medborgarskap.

Runt 95 procent av de aktiva är män och fem procent kvinnor. Bland personerna med koppling till gängen är andelen kvinnor 19 procent.

Polisen har tidigare kommunicerat att 30 000 personer kan kopplas till gängvåldet. Den senaste kartläggningen har dock gjorts med ett "bredare perspektiv" och siffrorna är enligt polisen inte jämförbara.

Strömmer: ”Systemhotande”

Petra Lundh säger att ny lagstiftning kommer att få stor betydelse för polisens förmåga att bekämpa gängkriminaliteten, men hon tror inte att det räcker hela vägen.

– Det här är inte enbart ett polisiärt problem. Det är betydligt större än så. Det är ett gemensamt samhällsproblem, säger hon och fortsätter:

– Även om det här är ett mycket stort och allvarligt problem så måste vi ändå tro att det går att vända utvecklingen. Vi jobbar hårt för det varje dag, tillsammans med många andra.

ANNONS
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att Sverige skiljer ut sig från övriga Europa på ett negativt sätt när det kommer till gängkriminalitet.

– Vi talar om en systemhotande brottslighet med stort våldskapital som tystnar vittnen, hotar socialsekreterare, infiltrerar myndigheter och politiska partier, som handlar med narkotika, som bedrar äldre och våra välfärdssystem, säger han och berättar att den kriminella ekonomin uppskattas omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen.

– Företag används i hög grad som verktyg för brottsligheten. Och vi kan dessvärre även se att både gärningsmän och brottsoffer blir allt yngre. I förlängningen så hotar de kriminella nätverken hela vårt fria och öppna samhälle.

Närmast ska regeringen analysera rapporten innan de drar några definitiva slutsatser, säger han.

– Men den lägesbild som redovisas i dag understryker magnituden av det samhällsproblem som vi nu har att hantera. Redan totalsiffran 62 000 och insikten om hur enormt många kopplingar det finns genom en aktiv kärna och det omgivande samhället manar till utomordentligt stort allvar.

Om rapporten

Det var i augusti förra året som Polismyndigheten fick i uppdrag av regeringen att ta fram en fördjupad lägesbild över antalet aktiva gängkriminella i Sverige.

Under fredagen presenterades rapporten med titeln ”Lägesbild över aktiva gängkriminella i Sverige”. Den baseras i huvudsak på polisiära underrättelser om personer som misstänks ha koppling till organiserad brottslighet under de tre senaste åren.

Underlagen har samlats in av nationella operativa avdelningens (Noas) underrättelseenhet inklusive Finanspolisen, från regionala underrättelseenheter samt från Ekobrottsmyndigheten.

Källa: Polisen

LÄS MER:Polischefen på Hisingen: Redo att leda förhandling mellan gängen i Biskopsgården

LÄS MER:Tidöpartiernas plan för att knäcka gängen

LÄS MER:Larmet: Kriminella hotar poliser på deras fritid

ANNONS