Gerda Tirén, "En moder", 1884. Pressbild.
Gerda Tirén, "En moder", 1884. Pressbild.

Konstverk av kvinnor till Nationalmuseum

Fyra verk av kvinnliga konstnärer som alla var verksamma i Frankrike under 1880-talet har förvärvats av Nationalmuseum. De fyra konstnärerna är Elisabeth Keyser, Ingeborg Westfelt-Eggertz, Jenny Nyström och Gerda Tirén.

ANNONS
|

"Verk av kvinnliga konstnärer står högst på vår önskelista och vi har en långsiktig ambition att kunna ge en mer rättvis bild av hur konstscenen såg ut under det sena 1800-talet. Historieskrivning får aldrig betraktas som definitiv och den konsthistoria som skrevs under 1900-talet förändrar vi nu genom att titta på hur det faktiskt såg ut", säger Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

Många unga aspirerande konstnärer reste från Sverige för att studera i Paris under sent 1800-tal. De fyra kvinnliga konstnärerna målade motiv ur det vardagliga livet efter fransk förebild och var därmed med om att lägga grunden till den moderna svenska konsten.

ANNONS

Jenny Nyström blev senare känd för sina tomteillustrationer, men studerade konst i Paris 1882-1886. Hennes akvarell är en ögonblicksbild från staden och målades 1884, samma år som hon ställde ut på den årliga Parissalongen. De övriga tre verken är en studie av en mor med ett barn, av Gerda Tirén, "En konfirmand i Normandie" av Elisabeth Keyser samt ett motiv från Parisförorten Meudon av Ingeborg Westfelt-Eggertz.

Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva konstverk och föremål, utan kan utöka sina samlingar med hjälp av donationer och bidrag. Förvärven har möjliggjorts genom en generös donation av Ann Stern samt bidrag från Magda och Max Ettlers donationsmedel.

TT

ANNONS