Bild: Bildbyrån/GP.
Bild: Bildbyrån/GP.

Kolla här, Blåvitt - det finns att spela för!

Vad var det Sebastian Eriksson sade i paus? ”Vi hänger inte riktigt ihop.” Det finns förklaringar till det. Bland annat har IFK Göteborg haft 22 olika laguppställningar på 27 omgångar i årets allsvenska. Sådant har betydelse.

ANNONS
|

Jag ser det som en av huvudförklaringarna till att Blåvitt med tre omgångar kvar av 2017 års seriespel fortfarande riskerar att landa på den lägsta poängutdelningen sedan 16-lagsserien infördes 2008.

Risken är dock mycket liten (40 poäng 2010, 37 nu) efter Mikael Bomans sena segermål på inlägg från inhoppande vänsterbacken Samuel Adekugbe.

Han höll sig framme flera gånger, den förre HBK-anfallaren, såg visserligen ut att få lämna Örjans vall utan mål, men blev nu – märkligt nog – mannen som definitivt punkterade Halmstads BK:s möjligheter att hänga kvar i allsvenskan.

Med tre matcher kvar är hallänningarnas möjlighet att fixa nytta kontrakt endast teoretisk.

ANNONS

IFK Göteborg, däremot, är nu helt klart för allsvenskan 2018. Jag skall inte säga att det funnits någon egentlig oro i blåvita led för att det skulle bli ett annat utfall, men säsongen har i perioder varit en lång ökenvandring.

Jag väljer att släppa det nu och i stället lyfta fram det faktum att både August Erlingmark och pausinbytte Patrik Karlsson Lagemyr hade stor påverkan på IFK Göteborgs lyft efter paus.

August Erlingmark gjorde sin nionde match från start, höjde sig rejält efter paus och var nära att gör ytterligare mål. ”Paka” hoppade in i Sören Rieks ställe och är ofta som bäst som just inhoppare.

Straffen i första var inte mycket att säga om. Pontus Dahlberg tog en risk, tvekade i löpningen och fällde Haraldsson. Trots att han gick åt rätt håll på straffen kunde Pontus Silfwer göra sitt första mål för HBK. Däremot var det oroande hur Emil Salomonssons högerkant stundtals blev till en öppen motorväg för Tryggvi Haraldsson. Salomonsson stod inte riktigt att känna igen.

IFK Göteborg har efter en lååång segerlös period nu två raka segrar. 4-0 mot Sirius och 2-1 mot Halmstads BK. Spelarna visade för sig själv att de lyckades vända ett underläge och gå från hotande förlust till viktig seger, trots missflyt i spelet.

ANNONS

Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson behövde det här. Frågan är dock om det räcker för att ta och få ansvaret även 2018?

Segern mot HBK kom med exakt samma elva som mot Sirius. Kanske kan den ”kontinuiteten” ses som en förklaringen till vändningen.

Individuellt visade Mix Diskerud på nytt att han är viktig för det här laget. Särskilt från positionen ute till höger. Han vågar, till skillnad från Sören Rieks, ta för sig från kant och inne i straffområdet. Kraftfullt löpsteg, god teknik, härlig spelglädje. Vad säger du, Mats Gren? Finns det utrymme även 2018?

Bra och viktigt inhopp även av en comebackande Samuel Adekugbe. Blir spännande att se vem Alf Westerberg väljer som vänsterback mot Östersund. Billy Nordström har i alla fall höjt sig rejält i de senaste matcherna.

Slutligen: Fortsätt tänka 2018 i avslutningen. Men vem i dagens Blåvitt vill bli hågkommen som delaktig i den poängmässigt sämsta årgången sedan 16-lagsserien infördes 2008? Fyra poäng till krävs för att slippa det.

Det borde ni mäkta med.

Dessutom påverkar serieplacering del av tv-pengen från Sef. Ju bättre placering, desto mer pengar. Gäller även om tabellen grundas på insatser de senaste fem säsongerna.

ANNONS