Norsk lax dominerar i butikshyllorna.
Norsk lax dominerar i butikshyllorna. Bild: Kallestad

Experten om norsk lax: Ät den någon enstaka gång per år

Majoriteten av den lax som säljs i svenska matbutiker kommer från Norge. Men Världsnaturfonden menar att den inte är hållbart odlad – och bara bör ätas en gång per år.
– För odlad lax från Norge är rådet att äta den någon enstaka gång per år, kanske vid bemärkelsedagar eller helger, säger Inger Melander, expert på WWF till Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Den norska laxen är den absolut vanligaste i svenska matbutiker. Men nu säger Världsnaturfondens, WWF:s, fiskeexpert Inger Melander till Dagens Nyheter att man borde äta den norska exportvaran betydligt mer sällan.

Endast en eller ett fåtal gånger per år bör den norska laxen stå på middagsbordet.

Anledningen till rekommendationen är bristen på hållbarhet, uppger experten. En granskning från Dagens Nyheter har visat att dödligheten bland den odlade laxen är hög och att miljontals putsarfiskar får sätta livet till i odlingarna.

– För odlad lax från Norge är rådet att äta den någon enstaka gång per år, kanske vid bemärkelsedagar eller helger, säger Inger Melander.

ANNONS

De hänvisar till Fiskguiden, som är WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur. Där är lax från Norge gulmarkerad, vilket betyder att man ska vara försiktig med arten. Det handlar då om fisk odlad i ”öppna kassar” i Norge, Skottland, Irland, Island eller Färöarna. Det betyder att de simmar i havet i ett område omgivet av nät.

Men man ska också vara försiktig med lax fiskad med bur eller fällor i Östersjön, och helt undvika Östersjölax fiskad med långrev. Lax odlad i Sydamerika ska man också låta bli helt, enligt Fiskguiden.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Larmet: Enorm plastvirvel förpestar västkusten

LÄS MER:Havsdöden: Flera arter kan försvinna från västkusten

LÄS MER:Isländskt fiske riskeras när arterna rör på sig

LÄS MER:Elva misstänkta för brott i sopskandalen Think Pink – GP följer i avfallets spår

ANNONS