Klart för kalas på Ringön

Ö-festen på Ringön blandar däckfirmor och gatukonst, plåtslagerier och levande musik. I morgon, lördag, är det kalas längs hela Järnmalmsgatan.

ANNONS
|

Popplarna utanför Järnhallen rasslar i vinden, i hamnbassängen nedanför simmar några änder och under vattnet skymtar ett sprängt kassaskåp som dumpats här en mörk kväll. Några segelbåtar ligger förtöjda vid kajen på andra sidan och till vänster skymtar Göteborgs sista varv, Gotenius. Det är en stillsam eftermiddag några dagar före Ö-festen, den enda aktivitet som märks på gatan är några konstnärer med sprayburkar som fyller på med fyra nya verk. De första gjordes till förra årets Hall of fame-utställning. I år har Järnhallens festival ett vernissagedatum som sammanfaller med gatufesten.

–Förra året bjöd vi in göteborgarna för att ta del av processen, men många blev osäkra på när de kunde komma. I år har vi en klassisk vernissage där konstnärerna är med, säger Anna Bergman projektledare för Järnhallen.

ANNONS

Vi går in i konsthallen där doften av tjära tränger in från grannen som tillverkar tjärolja och är en av Ringöns många småföretag.

Tanken med Ö-festen har varit att få med sig företagen, få dem att visa upp sig och sedan lägga till musik, mat och konst.

Vi träffar Matilda Lindvall, Johan ”RedTop” Larsson och Filip Nilsson i projektgruppen Saltet, ett kommunalt projekt som kom till efter en diskussion inför firandet av Göteborgs 400-årsjubileum om varför staden haft så svårt att se värdet med subkulturer. Nu jobbar de med Ringöns utveckling och meningen är att stadsdelen ska behålla sin karaktär.

–Vi vill stärka den kultur som finns, säger Matilda Lindvall. Ingenting ska rivas, men ny kreativ verksamhet läggas till på lediga platser.

–Ringön skulle kunna bli en plats där människor möts, ett membran där folk från områdena runt omkring kan interagera, säger Filip Nilsson.

Småföretagen är med på noterna och under Ö-festen kommer flera av dem att ha utförsäljningar och olika kundaktiviteter.

I ena änden av Järnmalmsgatan blir det levande musik, reggae, hiphop, pianopop, rock ...

–Scenen är en lastkaj, det ska inte vara en klassisk scen, inte Way out West goes Ringön utan mera Ringön fixar fest och alla är välkomna. Det viktigaste är att folk tar sig hit och går runt på gator och kajer, säger Johan RedTop Larsson.

ANNONS

Nu håller de tummarna för bra väder imorgon. En gatufest ska ju vara utomhus och det finns inte några tältalternativ att ta till.

–Nej, vi kör bara allt vi kan oavsett väder. Min erfarenhet är att folk kommer ändå men stannar kortare tid.

Konstfestivalen Hall of fame pågår både ute och inne. Tretton konstnärer ställer ut, inne i hallen finns verk som anknyter till Ringön. Vernissagedagen blir det även en performance av Maja Andersson.

Pärra Andreasson är en av gatukonstnärerna och på en vägg längs Järnmalmsgatan syns tre kvinnoansikten han gjorde förra året, tre sura tanter.

–Folk i området tyckte det var bra med lite kvinnor, det är ju mansdominerade arbetsplatser här. Jag ser dem som en sorts treenighet, men hon till vänster har fått ett nytt namn av folk i området och kallas för Hulkens mamma. Det är ju skitbra.

Han började med att måla sura gubbar, det blev flera hundra innan hans dotter protesterade och tyckte det var dags att tänka på jämställdheten.

I år har han fortsatt på temat och nu blickar ett bistert kvinnoansikte blickar ned från en vägg på andra sidan gatan.

Fakta: Ö-festen på Ringön

Vad: Gatufest med konst, loppis, marknad, mat, musik och film.

När: Imorgon 11-22

Var: Järnmalmsgatan.

De spelar: Ward Polstan, Nayomi, Leo Skywell, Iiris Viljanen, De Montevert, Sarah Klang, Thoms E Frank.

Utomhusbio 20-22: Snön på Kilimanjaro av Robert Guédiguian. Förfilm: Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck

Ta sig dit: Cykel eller 10 minuters promenad från hållplatsen Frihamnen.

ANNONS