Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Klart att Jakob ska med till VM

Det är klart att Jakob Johansson skall med till VM. Det är klart att Janne Andersson skall hålla en plats till spelaren som sköt oss till Ryssland och sparkade bort Italien från VM för första gången på 60 år.

ANNONS
|

Jag kan faktiskt inte tolka honom på annat sätt, när han på presskonferensen dagen efter bragden på San Siro, beräknade den totala läkningstiden av ett främre korsband till sex månader och sedan lade till ”då är vi framme i maj, ungefär när jag tar ut VM-truppen”.

Jakob Johansson, som ihop med Andreas Granqvist, personifierar det här kvalet, med genombrottet i bortamatchen mot Frankrike, den match som Janne Andersson under tisdagen på nytt lyfte fram som nyckelmatch i det här kvalet, trots att det blev förlust i själva matchen.

Sverige, under ledning och Andersson och Peter Wettergren, kom in i kvalet utan självförtroende, utan kännedom om de egna spelarnas egenskaper och motståndarnas särdrag. Bara 15 månader senare har de, tillsammans med övriga ledare, tagit Sverige till VM. Med en spelargrupp bestående av cirka 20 spelare, som speltids- och klubbtillhörighetsmässigt, kan vara det svagaste landslag Sverige ställt på benen sedan … 80-talet?

ANNONS

Ihop skapar de dock magi.

Alla älskar anfallsinriktad fotboll, men framför allt resultat. Jag pratade kort med landslagschefen Lasse Richt i lobbyn på det svenska spelarhotellet halvtimmen före presskonferensen i ett soligt Milano.

Han, som varit med sedan 90-talet, har aldrig varit med om något liknande. Då talar vi lyckade kval till totalt tre VM och fem EM.

Det säger en del.

Janne Andersson kommer bygga sin VM-trupp på spelare som har varit med i kvalet. Det blir, helt rätt, stommen. Han öppnade på presskonferensen även för att det finns några öppna platser och nämnde Ken Sema vid namn.

Jag skulle i nuläget hävda att det viktigaste är att få ordning på Albin Ekdals rygg, kanske även Jakob Johanssons knä och att de spelare som varit med på resan till Ryssland håller sig friska och får speltid.

Då kan vi sätta höga mål.

Har man, som Sverige, besegrat EM-tvåan Frankrike, slagit ut VM-trean Nederländerna och fyrfaldiga världsmästarna Italien kan man vinna mot vilket lag som helst.

Jag har inte fått hybris, men ser heller inga skäl till att sätta gränser.

Mot Ryssland!

Mot framtida segrar!

Och självklart får Idrottsgalan göra ett undantag och ta med det här laget bland de nominerade till Årets lag och Janne Andersson som Årets ledare.

ANNONS

Bragdguldet har de redan i sin hand, liksom Jerringpriset.

ANNONS