Kattegattleden har lockat cykelturisterna

För två år sedan invigdes Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled. Allt fler cykelturister hittar den 37 mil långa kustnära leden från Helsingborg till Göteborg. Och intresset är stort, inte minst från utlandet.

ANNONS
|

Västkusten kan ta upp kampen om de trampande turisterna med andra leder i Europa där cykelturismen i dag är en mångmiljardindustri.

Kattegattleden går genom tre regioner och tio kommuner, i stort sett hela vägen nära havet. Tanken är att leden också ska bli ett lyft för besöksnäringen.

– Intresset är väldigt stort, inte minst från utlandet. I år är det första året som internationella researrangörer säljer resepaket hit. Det är så roligt. Varje cyklist gör sju till nio övernattningar. Det har stor betydelse för besöksnäringen i regionen, säger Rosi Magnusson, samordnare i Region Halland.

Företagen längs leden märker ett ökat intresse. Både internationell och nationell fackpress inom cykling skriver allt mer om leden. De som cyklar är tyskar, holländare, amerikaner, engelsmän, danskar, ungrare, norrmän, schweizare med flera.

ANNONS

Rågelunds kiteskola i Åsa, med möjlighet att äta och ta igen sig, ligger lägligt längs leden. Där märker man av cyklisterna.

– Det är många som stannar. Det är trevligt och jättebra för oss, de köper alltid något. En del tältar också här, säger Simon Borg som jobbar på kiteskolan.

Katja och Ben Abend Roth från Tyskland cyklar från Halmstad till Göteborg, dagens etapp går från Varberg till Åsa. Info om Kattegattleden hittade de på Internet.

– En vän tipsade om cykelleder i Sverige, så vi sökte på nätet. Leden är fantastiskt vacker, säger Katja Abend Roth.

På Kungsbacka turistbyrå märks också en ökad ström av cykelturister. Felicia Andersson får många frågor om leden.

– Det är frågor om boende längs vägen. Ofta är det vandrarhem som de söker. Ibland tycker de att det är fel skyltat och att avståndet inte alltid stämmer. Men mestadels är det bara positiva omdömen. Leden drar turister till Kungsbacka, säger hon.

En som vet mycket om Kattegattleden är Tommy Löfquist. Han arbetade tidigare på Region Halland och var med och förverkligade cykelleden. Numera jobbar han på Bike Sweden som säljer cykelpaket till turister. Han levererar cyklar i Helsingborg, tar emot cyklister och kör deras bagage mellan sovplatser.

ANNONS

– Det går jättebra. Vi har 100 gäster i år. Den här veckan har vi 14 cyklister från Tyskland och Schweiz. Nästa vecka är det amerikanare. De hittar cykelresorna på webben. Det har ökat väsentligt. Vi kan dubblera nästa år, säger han.

Han tror mycket på cykelturismen och Kattegattleden.

– Det är en fantastiskt vacker sträcka längs med kusten med omväxlande landskap. Klippor och sandvikar och som slutar med en storstad som Göteborg. Det finns mycket att se och göra, säger Tommy Löfquist.

Fakta: Kattegattleden

  1. Sveriges första nationella cykelled.
  2. 37 mil lång med havsnära läge, går mellan Helsingborg och Göteborg genom Halland.
  3. Är indelad i åtta delsträckor, den längsta delen, 74 kilometer, gårgenomKungsbacka.
  4. Går genom tre regioner och tio kommuner.
  5. Är till största delen asfalterad och bilfri.
  6. Region Halland är huvudman.
  7. Invigdes 6 juni 2015.

Källa: kattegattleden.se

ANNONS