Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i den kommande filmen "Ted – för kärlekens skull".
Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i den kommande filmen "Ted – för kärlekens skull".

Kärlek och musik i filmen om Gärdestad

ANNONS
|

Filmteamet har för pressträffens skull ordnat ett kort smakprov på scenen i Folkets park i Trollhättan, där inspelningarna av filmen är i full gång.

När ridån går upp drar huvudrollinnehavaren Adam Pålssons förinspelade version av ”Sol, vind och vatten” i gång. Bandmedlemmarna är långhåriga och jeansklädda från topp till tå.

1970-talskänslan är direkt, likheten slående.

- Ibland känns det faktiskt som att hela mitt liv har strävat mot att jag ska spela Ted Gärdestad. Att det är meningen, säger Adam Pålsson.

ANNONS

Sjunger själv

Han berättar att han inför rollen har konsumerat allt som går att höra, läsa och se av Ted Gärdestad för att göra sin tolkning så rättvisande som möjligt.

Samtidigt var det självklart för honom att sjunga filmens låtar själv.

- Det var nästan ett krav från min sida. Jag tycker att det är viktigt att man bygger en egen värld.

- Men det handlar inte om att se exakt ut eller låta exakt likadant. Det är mer att det ska lukta, smaka och kännas som Ted.

Ted Gärdestads glada popsånger, med brodern Kenneths texter, fick ett enormt genomslag på 1970-talet. Det rådde Ted-feber helt enkelt, konstaterar regissören Hannes Holm, senast bioaktuell med storsuccén ”En man som heter Ove”.

Men berättelsen har också en mörkare sida, som till slut ledde till att Ted Gärdestad, 41 år gammal, begick självmord 1997.

ANNONS

- För att ljuset ska kunna lysa så behövs ju mörkret. Det finns med i det här fallet. Men det viktiga är att visa vilken modig kille Ted Gärdestad var, säger Hannes Holm.

- Och det visar sig ju att den här utskällda, trendiga, ytliga popmusiken är mycket mer hållfast än vad kritikerna trodde. Så det är en ära att få introducera vem Ted var för yngre generationer.

Två Lotta Ramel

Brodern Kenneth Gärdestad gestaltas i filmen av Peter Viitanen, medan Maria Kulle spelar mamman Margit. Dessutom finns självklart Lotta Ramel, som var gift med Ted Gärdestad 1976–1978, med i filmen.

Dubbelt upp dessutom.

Utöver att hon i filmen spelas av Happy Jankell är Lotta Ramel själv med och spelar sin mamma Susanna.

- Det var ingen tvekan. Självklart vill jag spela min mamma, nu när jag inte kan spela mig själv som tonåring längre, berättar Lotta Ramel.

ANNONS

- Det är väldigt speciellt och lite bisarrt. Men jätteroligt. Jag tror inte att det är så många som får vara med om det som jag är med om nu.

Filmen har premiär i jul.

TT

Fakta: Ted Gärdestad

Ted Gärdestad (1956–1997), sångare och kompositör, skivdebuterade 1971. Genombrottet kom året efter med ”Jag vill ha en egen måne”. De flesta av hans låtar hade texter skrivna av brodern Kenneth (född 1948).

Gärdestad är känd för en lång rad hitlåtar, som ”Sol, vind och vatten”, ”Angela”, ”Himlen är oskyldigt blå” och ”Satellit”, som han vann den svenska Melodifestivalen med 1979.

Källa: Nationalencyklopedin.

Fakta: ”Ted – för kärlekens skull”

Några av personerna bakom och i den kommande filmen:

Regi: Hannes Holm.

Ted Gärdestad: Adam Pålsson.

Kenneth Gärdestad: Peter Viitanen.

Mamma Margit: Maria Kulle.

Pappa Arne: Johan Hedenberg.

Lotta Ramel: Happy Jankell.

Susanna Ramel: Lotta Ramel.

Povel Ramel: Dan Johansson.

Ann Zacharias: Hanna Alström.

Stikkan Andersson: Jonas Karlsson.

Benny Andersson: Edvin Bredefelt.

Janne Schaffer: Gustav Orvefors.

ANNONS