Känslig prinsessa kommer till Bokmässan

Norska Märta Louise talar ut om sin högkänslighet i boken Född sensitiv. På Bokmässan möter hon publiken och berättar om sina erfarenheter.

ANNONS
|

Redan som litenfick norska prinsessan Märta Louise, 45, kväljningar av sin mamma drottning Sonjas Chanel No. 5-parfym. Känsligheten för lukter var bara ett av många överväldigande sinnesintryck för prinsessan, som hade svårt att få ihop sitt privata jag med sin kungliga roll. Att ständigt vara i rampljuset var enutmaning.

När hon senare efter olika tester förstod att hon var en Högkänslig person, HSP, föll många bitar på plats.

Nu kommer hon till Göteborg och Bokmässan för att träffa publiken och prata om sin särskilda känslighet.

Svårt att filtrera inflödet

I boken Född sensitiv delar prinsessan med sig av sina personliga erfarenheter och berättar mer om hur det är att leva med högkänslighet. På söndag eftermiddag medverkar hon på seminarietHögkänslig – på gott och ont.

ANNONS

Som HSP uppmärksammar du ofta många detaljer samtidigt och har svårt att filtrera ditt inflöde. Du riskerarlätt att bliöverstimulerad, vilket i sin tur kan resultera i att dukänner dig överväldigad, uppjagad, stressadochkanske till och med får kortslutning - särskilt omdustår inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer eller plötsliga förändringar.

Behöver ofta vila

Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats, konstaterar SFH, Sveriges Förening för Högkänsliga på sin hemsida.

Begreppet Högkänslighet myntades av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron på 90-talet. I boken Född sensitiv, som kommer ut på svenska i november, samarbetar Märta Louise med författaren Elisabeth Nordeng. Tillsammans går de på djupet med detta medföddapersonlighetsdrag som innebär endjup mottaglighet för sinnesintryck.

ANNONS