Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

"Just nu har vi inte haft uppe den frågan"

Det svenska damlandslaget förhandlar just nu framtida ersättningar med Svenska Fotbollförbundet. Oklart om utfallet blir som i Norge – där herrarna delade med sig till damerna. – Det är svårt att jämföra med olika nationer, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS
|

Beskedet från Norge, där herrlandslaget har gått med på att sänka sin ersättning för att damlandslaget skall få lika mycket, har fått stor uppmärksamhet och beröm.

– Det är ett nytt avtal där vi tar en del av kakan och ger till damsidan. Vi känner att vi redan är priviligerade. De har mindre än oss, så det kändes rätt att göra. Damerna är lika viktiga som vi, sade Norges lagkapten Stefan Johansen till NRK.

Inför Sveriges VM-kval mot Nederländerna på Amsterdam Arena kom ämnet upp på den svenska presskonferensen. Kan det svenska herrlandslaget tänka sig att göra som sina norska grannar?

ANNONS

– Just nu har vi inte haft den frågan uppe. Jag har haft lite kontakt med Håkan (Sjöstrand), vi har en förhandling eftersom vårt avtal går snart ut. Det är allt alltid svårt att jämföram säger den svenska lagkaptenen Andreas Granqvist och lägger till:

– Just nu är det fullt fokus på den avslutande matchen i morgon.

Håkan Sjöstrand fick efter presskonferensen frågor i ämnet.

– Vi för en dialog med damlandslaget. En sådan dialog håller vi mellan de som pratar. När vi har kommit fram till något kommer vi naturligtvis att meddela det.

Vad tycker du om det som Norge har gjort?

– Det är svårt att jämföra över och med olika nationer. Vi har olika förutsättningar och har kommit olika långt. I det perspektivet har vi kommit en bit på väg jämfört med många andra.

Det är två skandinaviska länder, som man ändå kan jämföra med?

– Du kan jämföra med alla länder. Frågan är om det är relevant.

I världen har man säkert kommit olika långt, kanske ganska så lika i Norge och Danmark?

– Om du jämför med Danmark handlar det väldigt mycket om att de vill ha en anställning och att de vill ha anställningsvillkor, som skall visa att de skall få en pensionsgrundande inkomst. Vi betalar allt sådant i Sverige. Varje land, varje nation har sina förutsättningar. Jag hävdar att vi gör mycket och ligger långt framme, men vi kan göra mycket mer. Det är vår ambition.

ANNONS

Sätter det lite press på er när Norge gör så här?

– Jag känner mig trygg i den dialog vi har. Som sagt, den dialog har vi med de parter som är inblandade i avtalet. Jag är övertygad om att vi kommer fram till en bra lösning.

Har Norges beslut påverkat er förhandling?

– Nej, inte någonting.

Vilka förhandlar? Spelarrådet? Lagkaptenerna?

– Vi sitter med dem och spelarföreningen på damsidan.

ANNONS