Eva Rydberg spelar professor Styregaard i "Jakten på tidskristallen". Pressbild.
Eva Rydberg spelar professor Styregaard i "Jakten på tidskristallen". Pressbild.

Julkalendern kritiseras för nidbild

Virrig och excentrisk med rufsigt hår och märkliga kläder. Så ser inte forskare ut, skriver lektor Marie Rådbo, professor Pernilla Wittung Stafshede och professor Anders Ynnerman på DN Debatt.

ANNONS
|

I artikeln riktar forskarna kritik mot hur årets julkalender "Jakten på tidskristallen" framställer rollfiguren Siv Styregaard, spelad av Eva Rydberg. De menar att serien förmedlar en nidbild och därmed ger tittarna en negativ inställning till områden som matematik, programmering och naturkunskap.

"Bilden som förmedlas är att dessa områden är tråkiga, svåra, nördiga och de som råkar vara intresserade är töntar och asociala individer", skriver de.

Vetenskap är inte magi

Forskarna vänder sig även mot hur julkalendern behandlar naturkunskap och teknik. När rollfiguren Siv Styregaard och barnen ska resa till universums mittpunkt behöver de bara lägga händerna på varandras axlar. Men så fungerar det inte, enligt debattörerna.

ANNONS

"Naturvetenskap, lika lite som teknik, handlar om magi. Naturvetenskap är ett sätt att betrakta världen, vilket utgår från att världen är begriplig, alltså tvärt emot magi", skriver de.

Negativ bild av astma

Tidigare i december kritiserade även organisationen Unga Allergiker den bild julkalendern ger av barn med astma.

"I årets julkalender blir vi presenterade för Max, en kille med astmainhalator runt halsen som blir mobbad. En inhalator som han använder när han blir rädd eller får höra ordet ’träning’ – vilket för övrigt ger en felaktig bild av hur astma fungerar. Säg mig, när blev det töntigt att ha astma?", skrev förbundsordförande Sofia Olsson då på organisationens Facebook.

ANNONS