Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Håkan Juholt, nyvald S-ledare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt vald till ny S-ledare

Håkan Juholt valdes till ny partiordförande för Socialdemokraterna vid partiets kongress i Stockholm nu på eftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Tack, tack, upprepade Håkan Juholt och försökte överrösta applåderna efter att ha blivit enhälligt vald. -Jag är taggad, jag är laddad och känner starkt stöd, sade han en stund före omröstningen när han vandrade runt bland utställningsmontrarna utanför salen och kramade ett rött "stresshjärta" som en av utställarna hade stuckit till honom.

Han prisade Mona Sahlins tal och försäkrade att de inte har något otalt med varandra.

Vid 13-tiden inledde Mona Sahlin sitt avskedstal på extrakongressen som ska välja en ny partiordförande.

-Äntligen kan partiarbetet för oss bli vardag. Äntligen snart kan vi kavla upp ärmarna och börja jobba, sade hon och syftade på att det svåra arbetet med att hitta en ny partiledning nu är över. -I dag lämnar jag över verktygslådan åt er, sade Sahlin.

Enligt Sahlin finns det två sätt att hantera kriser, att vända sig inåt eller att vända sig utåt och hämta kraft och menade att Socialdemokraterna alltid vänt sig utåt.

-Vi har alltid lockats av framtiden och sett den som en möjlighet, sade hon. -Den styrkan ska vi använda, fortsatte hon, och slog fast att någon identitetskris har det aldrig varit fråga om för S.

Vid slutet av sitt tal vände Sahlin sig till efterträdaren Håkan Juholt.

-Du tar på dig en tuff uppgift. Jag önskar dig all lycka och framgång. Förväntningarna på dig är stora, sade Sahlin. -Du kan vara säker på att du inte har en aning om vad det handlar om. Det har man inte förrän man är där. Det är fruktansvärt jobbigt, väldigt stimulerande och värt varenda minut.

Sahlin försäkrade att hon "Göran och Ingvar" finns där om Håkan Juholt behöver råd.

Därefter avslutade Sahlin, med darr på rösten, att hon älskat varje minut som partiledare.

Under helgen ska även Carin Jämtin utses till ny partisekreterare och en rad nya namn ska väljas in i partistyrelsen.

Ojämförligt störst intresse väntas Juholts installationstal i morgon väcka, det ska visas på storbilds-tv på gågatan i hemstaden Oskarshamn.