Natten mot fredag stängs järnvägsövergångarna i Stenungssund för gott för att undvika fler framtida olyckor. Arkivbild: Anna Svanberg
Natten mot fredag stängs järnvägsövergångarna i Stenungssund för gott för att undvika fler framtida olyckor. Arkivbild: Anna Svanberg

Järnvägsövergångar bommas igen för gott

Efter dödsolyckan i våras stängs nu de två obevakade järnvägsövergångarna i Stenungsund för gott.

ANNONS
|

Det var efter den tragiska dödsolyckan i maj, då en 17-årig pojke miste livet, som kravet om säkerhetshöjande åtgärder höjdes. Då beslutade kommunen och Trafikverket om att stänga övergångarna vid Solgårdsdalen och Södra vägen i centrala Stenungsund.

Arbetet påbörjades i somras med att sätta upp drygt två meter höga stängsel längs järnvägsspåren för att förhindra personer att kunna smita över dessa och natten mot fredag bommas de två järnvägsövergångarna nu igen för gott. Även ljud- och ljussignaler, åtgärder för hastighetsnedsättningar, samt trälämmar ska då monteras bort.

­­– Det känns bra att vi fått en trafiksäker lösning på plats för att undvika liknande olyckor i framtiden. Tillsammans med Trafikverket arbetar vi nu också vidare med en lösning kring en planskild korsning vid Solgården, säger Bo Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund.

ANNONS

Kommunstyrelsen beslutade tidigare i höstas också att avsätta drygt 900 000 kronor för att bygga en gång- och cykelväg från den norra avfarten vid Södra vägen till den aktuella avfarten vid Solgården med en spiraltrappa upp och gångbro över spåret.

Trafikverket, som äger marken, utreder just nu frågan att tillsammans med kommunen genomföra bygget av den planskilda passagen och förväntas komma med sitt svar inom ett par månader.

Kommer parterna överens är förhoppningen att den planskilda korsningen ska kunna börja byggas redan nästa år för att i bästa fall då stå klar inom två år, enligt uttalande av Bo Pettersson till GP tidigare i höst.

– Nu är vi tyvärr inte riktig framme där ännu, men vi hoppas förstås komma till skott som så snart som möjligt då vi inte kan sitta och invänta att fler dödsolyckor sker under tiden, säger han nu.

Trafikverket utför samtidigt också en utredning gällande södra Bohusbanan och plankorsningarnas status enligt regelverket. Syftet är att identifiera undermåliga lösningar och föreslå åtgärder för att öka säkerheten vid dessa övergångar för att förhindra olyckor. Detta arbete förväntas vara klart i början av 2019.

ANNONS