Jan Scherman är tillbaka på SVT och aktuell med serien "Länge leve demokratin". Arkivbild.
Jan Scherman är tillbaka på SVT och aktuell med serien "Länge leve demokratin". Arkivbild.

Jan Scherman tillbaka på SVT

Jan Scherman är tillbaka på SVT där tv-karriären började. I nya dokumentärserien "Länge leve demokratin" undersöker han hur demokratin verkligen mår.

ANNONS
|

Tanken att djupdyka i den svenska demokratin har länge varit med Jan Scherman. Redan för två år sedan började han fundera över om det nuvarande styrelseskicket verkligen var givet om 20 år. Då var det inte många som tyckte att frågan var relevant men i dag har den blivit oerhört viktig, säger han.

- Frågan handlar om det är möjligt att den trygga svenska demokratin på något sätt kan vara hotad. Och när vi nu är igenom det här måste jag säga att jag tycker att den frågan i högsta grad är berättigad. Den är berättigad med tillägget att det vore ytterst farligt att ta för givet att den här formen för människors möjligheter att påverka samhällssystemet gäller, punkt slut.

ANNONS

Vill få folk att fundera

I "Länge leve demokratin" reser Jan Scherman runt i Sverige och träffar politiker, tjänstemän, rådgivare och representanter för näringslivet. Han gör även ett nedslag i Donald Trumps USA.

- Det är ingen munter tillställning men å andra sidan så hoppas jag verkligen att det blir en väckarklocka som får var och en att fundera: "Vad gör jag? Hur förhåller jag mig till det här?" Det är liksom inga yttre krafter som styr, det är faktiskt vi människor. Och vad varje enskild människa tycker, tänker och gör är ju väldigt väsentligt, säger han.

"Cirkeln sluts"

Med dokumentärserien är Jan Scherman tillbaka i SVT-huset som han lämnade på 90-talet.

- Det känns väldigt bra, och det känns som att cirkeln sluts. Jag är så pass till åren kommen att jag kan uttrycka mig på det sättet. Att komma tillbaka till faders-, eller modershuset känns väldigt bra, säger 67-årige Jan Scherman.

ANNONS

"Länge leve demokratin" har premiär den 22 mars på SVT1 och SVT Play. Serien består av tre fristående delar och görs av produktionsbolaget Storyfire för SVT.

TT

Fakta: Jan Scherman

Jan Scherman har en lång tv-karriär bakom sig. I början på 80-talet började Jan Scherman på SVT och jobbade med program som "Rapport" och "Aktuellt".

Han lämnade sedan tv-huset under 90-talet för att bygga upp då nystartade TV4. Där var han med och startade "Kalla fakta" och var mellan 2001 och 2011 TV4:s vd.

Därefter har Scherman bland annat jobbat som affärsområdeschef för Aftonbladet TV.

1989 tog han och Göran Ellung emot Stora journalistpriset för granskningen av turerna kring JAS-projektet.

ANNONS