Jämnt mellan blocken – SD växer

ANNONS
|

Skillnaden mellan blocken är bara 1,1 procentenheter. Både Socialdemokraterna och Moderaterna backar något jämfört med den senaste mätningen, som presenterades i juni, men det rör sig om små förändringar.

Mer tydligt är att Sverigedemokraterna fortsätter att öka. Partiet gör sin bästa notering någonsin i Sifos väljarbarometer och landar på 17,8 procent, en ökning med 2,6 procentenheter. En annan betydande förändring gäller Centerpartiet som faller från 7,9 till 6,1 procent. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda.

För Sverigedemokraterna innebär framgången att antalet väljare ökat med nära 40 procent sedan riksdagsvalet, då partiet fick 12,9 procent av rösterna.

- De har haft en kontinuerlig utveckling och ökat i ett antal mätningar nu. Invandrings- och integrationsfrågorna är bland de viktigaste frågorna numera, det är den fråga efter bostadspolitik som folk är mest missnöjda med. Sedan kan man lägga till den här berömda annonseringen på en tunnelbanestation i Stockholm som fick nationell spridning. Något har hänt under sommaren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

ANNONS

Samtidigt påpekar han att allmänhetens stöd för SD:s tiggeriförbud är klart större än för deras invandringspolitik som helhet. De nya SD-väljarna består främst av socialdemokrater och moderater.

- Det har varierat litegrann, men nu i sista vågen ser vi att det kommer något fler från S än från M. Vi ser också att man breddar sig och finns i hela landet, även i storstäderna.

SD är numera även det största partiet bland arbetare, med 29,9 procent. Inom LO leder fortfarande S med 36,3 procent. Bland tjänstemän är det var tionde som stöder SD.

- Breddningen har inletts tidigare, men den blir tydligare för varje gång. Deras svagaste grupp är kvinnor under 50 år, säger Toivo Sjörén.

Karl Loxbo, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, konstaterar att SD cementerat sig som ett stort parti och följer ett europeiskt mönster med växande invandringskritiska partier.

- De uppfattas som den enda oppositionen, inte i allmänhet men i frågan om migration och tiggeri. Det är en vinnande formel. Öppna gränser är en minoritetsposition bland väljarna, men det är där övriga partier befinner sig, säger han.

Framför allt betraktar han opinionsläget som en kris för Socialdemokraterna, som tappat 4,7 procentenheter jämfört med valresultatet.

ANNONS

- Och det resultatet var en katastrof. Över tid är det en monumental förskjutning för det partiet som borde oroa. Moderaterna ligger mer i linje med vad de haft historiskt.

Han har svårt att se hur de etablerade partierna ska kunna tackla SD.

- Det har diskuterats en blocköverskridande överenskommelse mellan S och M kring migration, men då måste man utesluta Miljöpartiet. Har man med Miljöpartiet blir Sverigedemokraterna ännu större.

På sikt spår Karl Loxbo en uppluckring av den traditionella svenska blockpolitiken.

- Jag tror att det är så pass dramatiskt. Flera partier ligger också farligt nära fyraprocentspärren. Partisystemet är under stor förändring, lika omfattande som i Danmark. Genom liberaliseringen har de etablerade partierna släppt fram den här opinionen.

ANNONS