Instängd häst som vill ut

ANNONS
|

Skulpturen symboliserar människans framgångar och motgångar i livet. För motgångar tillhör livet. Det gäller att inte tappa tron och lägga av, som när gunghästen gungar bakåt. Skulpturens idé och tanke vänder sig till ungdomen, som skall ut i livets strid. Formatet är valt med tanke att den skall utstråla kraft och skapa ett tryck inne i ljusgården. Den är på väg att spränga sig igenom tegelväggen mot livets nya mål.

Så formulerade sig Lars Stocks när Gunghästen av koppar installerades på Lindälvsskolan 1981. Den var ett av flera konstverk som kulturnämnden köpte in i en tid, då en halv procent av byggkostnaderna gick till konstnärlig utsmyckning.

ANNONS

- Det var tänkt att teaterpubliken i pauserna skulle kunna gå ut till Gunghästen, men nu är den isolerad och instängd, säger Stocks.

Gunghästen placerades utanför fönstren på uteplatsen vid teaterns foajé. Tanken var att besökare skulle kunna gå ut till den i pausen, kanske få en nypa luft eller rentav röka, vilket var tillåtet vid den tiden utomhus.

Innan någon ens hann använda sig av utrymmet kom säkerhetsföreskrifterna från räddningstjänsten. Inga personer får över huvudtaget gå ut till Gunghästen. Skulle något hända går det inte att ta sig därifrån.

- Vi tänkte aldrig på det. Men nu har vi lärt oss, säger Ingrid Höglind, kultursekreterare som var med vid installationen.

Gunghästen har sedan dess fått belysning, så att den åtminstone syns kvällstid. Buskagen runt den har hunnit växa sig höga

- Det är synd att den står där den står, men vi har inget bättre alternativ, tycker Höglind.

Lars Stocks är övertygad om att kraften i Gunghästen förr eller senare leder till att den bryter sig ut, även om det numera behövs en lyftkran till hjälp. Lindälvsskolans rektor Jan Håkansson hoppas att skulpturen får flytta ut i entréhallen, när skolan byggs om och till sommaren 2006.

Det var Fjäregruppen som valde ut lokala konstnärer för utsmyckningen av skolan när den var ny. Bland övriga verk som inköptes till skolan var bland andra ridån till teatern, en gobeläng i foajén samt ett antal olika emaljtavlor för olika ämnesgrupper såsom teknik, kök, bild och musik.

ANNONS
ANNONS