Ingen extra säkerhet på Liseberg

Liseberg ändrar inte sitt säkerhetsarbete efter de sexbrott som skett på svenska festivaler under sommaren. Själv har parkens konserter förskonats från liknande händelser i år, och de är överhuvudtaget ovanligt att de sker på Liseberg.

ANNONS
|

I samband med den senaste tidens anmälningar av sexbrott på festivaler som Bråvalla, Peace & Love och Putte i Parken gick den ideella föreningen Livemusik Sverige, där de flesta festivaler och stora musikarrangörer i landet ingår, ut med ett pressmeddelande där de skriver att de sedan länge målmedvetet arbetat för att förebygga alla former av sexuellt ofredande och jobbar för att göra svenska musikfestivaler till en så trygg och säker plats som möjligt. Samtidigt uppmanar de till ett arbete på bred front, där många krafter samarbetar och stöttar varandra.

Men trots löftet om nolltolerans har flera festivalbesökare drabbats av sexuella ofredanden och kritiken har varit skarp från flera organisationer, experter och festivalers artister.

ANNONS

I mitten av augusti äger Kulturkalaset i Göteborg rum och staden övervägar en nödlösning med att ha trygga zoner framför scenerna där bara kvinnor får vara. Detta trots att Kulturkalaset hittills har varit förskonat från liknande problem. Liseberg planerar däremot att fortsätta som vanligt med sitt säkerhetsarbete.

– Vi har inte diskuterat några enskilda zoner, säger Lisebergs presschef, Katarina Kolb.

Enligt Stefan Wern som är informatör för nöjesparken har Liseberg inte haft ett enda fall av ofredande på någon av deras konserter i år. I deras säkerhetsarbete utgår de alltid från varje enskild akt när de planerar vilken bemanning som behövs. Enkelt förklarat så innebär det mer bemanning ju större artisten är.

“Däremot kan man aldrig någonsin garantera att något inte händer i en stor och organisk folkmassa, men det faktum att vi inte haft några incidenter får väl ses som ett tecken på att vi gör något rätt" skriver Stefan Wern i ett mejl till GP.

Brott som har med sexuellt ofredande att göra är överhuvudtaget mycket ovanliga i parken, det handlar enligt Liseberg om ett par händelser per år.

– Oftast är det ungdomar som inte riktigt vet var gränserna går och nyper varandra i rumpan. Då kontaktar vi oftast föräldrarna och pratar om det. Men vi tar det på största allvar, säger Katarina Kolb.

ANNONS

Parkens personal har samtidigt inte någon explicit utbildning när det kommer till sexuellt ofredande men är utbildade för att hantera folkmassor och händelser i dem.Inträffar något hjälper personalen till att kontakta polis och anhöriga och göra en anmälan samt följa upp ärendet.

– Även om vi inte har haft något extra samtal efter dessa händelser så slutar vi självfallet aldrig att jobba med vår säkerhet.

Fakta: Sexbrott på svenska festivaler i år

Peace and Love: Två anmälningar om sexuellt ofredande.

Bråvallfestivalen: Fem anmälningar om våldtäkt.

Putte i Parken (Karlstad): Över 35 anmälningar om sexuellt ofredande.

ANNONS