Ines Sebalj skapar bilder med känsla

ANNONS
|

Huvuddelen av bilderna är tagna vid ett och samma tillfälle. Lokalen är Kulturarenan i gamla Auktionsverket.

- Jag hade släpat med mig blixtar och lampor, som jag trodde att jag skulle behöva. Men när jag såg det naturliga ljuset falla in genom de stora fönstren fick ljusutrustningen stå kvar oanvänd i ett hörn, berättar Ines Sebalj.

Titeln Ballerinadrömmen syftar absolut inte på någon personlig dansdröm som inte infriats.

- Nej, jag tänker mer på dagdrömmeri och fantasier, som en verklighetsflykt; man dansar och svänger runt på köksgolvet, slår emot benet i ett bord och vaknar upp i vardagen.

Den dansande flickan på bilderna är klädd i en klänning gjord av vit skyddsplast skapad av Anna Sefre, kostymör och producent på Teater Trixter.

ANNONS

- Jag ville inte ha en finklänning. Jag gillar när det är en illusion – och verkligheten är inte alltid så vacker, säger Ines Sebalj, samtidigt som hon hänger upp den lite förstörda och sönderdansade klänningen intill bilderna i galleriet.

Tv-serier och teaterscener

Ines Sebalj har tidigare arbetat som skådespelare under femton år. Hon har gjort roller i ett antal tv-produktioner, Skilda världar, Hammarkullen och Irene Huss-deckare, för att nämna några. Hon har även arbetat med fria teatergrupper.

- Det var fantastiskt, roligt och lekfullt och skyddat när man repeterade och jobbade i grupp. Men jag hade väldigt stor prestationsångest under föreställningarna med publik och därför sökte jag mig bort från yrket.

Efter en regiutbildning provade hon att vara regiassistent och rollbesättare. Samtidigt med rollintervjuerna tog hon porträtt av de aktuella skådespelarna, blev mer och mer intresserad av fotografi och började vidareutbilda sig.

- När jag gick ut Fotoskolan för tre år sedan var jag förstås äldst i klassen. Nu har jag ett lustfyllt arbete som är väldigt omväxlande.

Gärna porträtt

Vid sidan av sina egna projekt utför hon fotouppdrag för artister, privatpersoner, företag, press, teatrar och kulturella organisationer.

- Porträtt är min styrka. Jag är rätt bra på att få människor att slappna av. Där har jag nytta av skådespelandet. Jag vet hur jobbigt det kan vara att stå framför kameran, må dåligt och tänka på alla defekter.

ANNONS

Ines Sebalj

Fotograf, filmare, skådespelare

Född: 1967 i Göteborg

Rötter: I de forna Jugoslavien, mamma var född i Kroatien, pappa i Slovenien

Utbildning: Göteborgs Yrkesfotografutbildning, 2012-2014, Högskolan för fotografi ett tiotal kurser, 2009-2011, Göteborgs Högre TV-utbildning Regi-linjen, 2000-2003, Nordiska skådespelarlinjen,

Familj: Sambo, två barn, tre bonusbarn

Aktuell: Med utställningen Ballerinadrömmen på Galleri Artphotocollection, öppet i dag lördag 20/5 kl 12-15. Pågår t o m 15/8.

ANNONS