Isabelle Huppert och Michael Haneke har jobbat mycket ihop under årens lopp. "Happy end" är deras senaste gemensamma projekt. Arkivbild.
Isabelle Huppert och Michael Haneke har jobbat mycket ihop under årens lopp. "Happy end" är deras senaste gemensamma projekt. Arkivbild.

Huppert och Haneke vill uppröra

Motviljan mot enkla förklaringar – det är det som gör att Michael Haneke och Isabelle Huppert gärna arbetar ihop. Den här gången gör de gemensam sak i familjedramat "Happy end".

ANNONS
|

- Jag hatar att ge förklaringar och hon hatar att få saker förklarade för sig, säger Haneke till TT och tillägger:

- Vi förstår varandra.

ANNONS

Tidigare har den franska skådespelerskan och den österrikiske regissören gjort ”Vargens tid”, ”Pianisten” och ”Amour” tillsammans. När TT möter dem på filmfestivalen i Cannes talar de om ”Happy end”, ett familjedrama som utspelas mot en fond av flyktingkatastrofen och lägren i Calais.

- Men det är inte en film om flyktingkatastrofen i sig, utan den handlar om vår likgiltighet över det som händer runt omkring oss, förtydligare Michael Haneke.

Väljer kontroversiella roller

Isabelle Huppert väljer ofta kontroversiella roller, vilket gör att hon dras till Haneke.

- Hans vision är alltid lika extrem. Han tycker om att få folk att bli upprörda. Jag gillar det. Det finns ingenting mjukt, det finns ingen sentimentalitet. Det känns inte som om man ser en film, man ser verkligheten – samtidigt är det ju fiktion, det är ingen dokumentär.

Liksom Haneke menar Huppert att ”Happy end” först och främst är en film om vår likgiltighet inför omvärlden.

ANNONS

- De här människorna, de har inte en aning. De är som om de vore döva och blinda.

"Världens bästa jordgubbstårta"

Isabelle Huppert kallas ofta för ”en av världens bästa skådespelare”. Hon tycker det är trevligt att höra, även om hon inte bryr sig så mycket.

- Det skrivs ju också om ”världens bästa jordgubbstårta”, säger hon.

Hon talar om hur hon väljer filmroller, om hur det är enkelt om till exempel Haneke erbjuder henne en roll. Då tackar hon ja.

- Det är svårare om jag får ett erbjudande från en förstagångsregissör. Samtidigt är det ju en spännande del av det jag gör, att kasta mig ut i det okända.

ANNONS

Och hur reagerar hon om en film blir en flopp? Hon skrattar.

- Det händer sällan. Jag gör bra val.

Samma självförtroende visar hon när samtalet kommer in på att vara kvinna i en av män dominerad filmvärld.

- Jag har egentligen aldrig varit i någon fara. Jag ser till att jag inte hamnar i situationer där något kan hända. Och jag ser till att jag alltid står i centrum i de filmer jag gör. Jag står aldrig i skuggan av en man.

TT

Fakta: Haneke och Huppert

Michael Haneke är född 1942 i München i Tyskland. Studerade drama, filosofi och psykologi vid universitetet i Wien. Efter examen blev han filmkritiker och tv-redaktör. Gjorde filmdebut med "Und was kommt danach" 1974. Mest kända filmer: "Funny games" (1997), "Pianisten" (2001), "Det vita bandet" (2009) och "Amour" (2012).

Isabelle Huppert är född 1953 i Paris i Frankrike. Studerade drama på universitetet och började sin skådespelarkarriär på teaterscenen. Filmdebuterade 1971 i tv-filmen "Le prussien". Mest kända filmer: "Heaven's gate" (1980), "Madame Bovary" (1991), "Ceremonin" (1995), "Pianisten" (2001), "Amour" (2012), "Elle" (2016).

ANNONS