Hundar aktiverar och ökar gemenskapen

Att hundar i vården ökar välbefinnandet hos äldre är väl känt. På Brogårdens äldreboende i Lindome har de fått en ny viktig uppgift. Varannan vecka spelar de bowling med vårdtagarna.

ANNONS
|

Jaaa! Solveig Karlsson får en applåd och hejarop av de andra deltagarna för att hon lyckas kasta ned en av de vita bowlingkäglorna. Hunden Alvin springer fram och hämtar den färgglada tygpåsen som fått agera bowlingklot.

Koncentrationen är på topp, liksom humöret bland de boende på Brogårdens äldreboende i Lindome under aktiviteten hundkul. Ett koncept som aktiveringspedagogen Annelie Övermark och vårdhundsföraren Jennifer Andersson utvecklat tillsammans där vårdtagarna är mer aktiva än under ett vanligt vårdhundbesök.

– Ett syfte är gemenskap. En gruppaktivitet skapar relationer mellan de boende. Hundarna blir ett samtalsämne sedan, säger Jennifer Andersson.

Deltagarna får också träning. De får jobba med bålen, armarna och med att stärka balansen. Även sinnena tränas när de ser olika former och färger.

ANNONS

– Det kan vara en person som på avdelningen har svårt att sittande plocka upp någonting från golvet som här klarar det, fortsätter Jennifer Andersson.

Att hundarna skänker glädje och energi är lätt att se.

– Det är något som händer med en. Det känner jag ju, säger Gunvor Nilsson som bor på Brogården när dagens aktivitet är slut.

Både hon och Solveig Karlsson har haft hundar själva. Men det har inte Anna Svensson. Hon uppskattar ändå mycket att få leka med hundarna och titta på när de gör konster och trix.

– De är så kloka och roliga att se på hundarna. De är så lydiga. Det tilltalar mig. Jag har många barn och jag kan också se en likhet mellan barn och hundar, säger Anna Svensson.

Hundkul gjorde succé på Brogården direkt. Första gången aktiviteten anordnades kom nära 30 boende, cirka hälften av de som bor på Brogården, samt personal.

Vårdhund har funnits på äldreboenden i Mölndal sedan 2013 och lika länge har Jennifer Andersson och Sigge, en blandras mellan Bichon havanais och Coton de tuléar jobbat. Sedan 2017 jobbar även Alvin, en tvåårig boarder collie vid Jennifers sida.

Fakta: Vårdhund

  1. En vårdhund har testats för sin lämplighet i ett särskilt test för blivande vårdhundar.
  2. Hunden har gått en ettårig utbildning med sin ägare och certifierats.
  3. En vårdhund sprider glädje, ökar motivation till nödvändig träning, lindrar depressioner, ger lust till fysisk aktivitet och stimulerar till att utveckla kompensatoriska förmågor.
  4. På äldreboenden kan boende få vårdhund på remiss.

Källa: Vårdhundskolan

ANNONS