Netflix måste satsa mer på europeisk film och tv, enligt ett lagförslag. Arkivbild.
Netflix måste satsa mer på europeisk film och tv, enligt ett lagförslag. Arkivbild.

Hedh (S): Frankrike bakom Netflix-lag

EU vill införa en ny lag som tvingar tv-tjänster som Netflix, HBO och Amazon att erbjuda minst 30 procent lokalt producerat innehåll inom EU. I dag tisdag röstade EU-parlamentet ja till förslaget.

ANNONS
|

Efter att lagen väntas träda i kraft i december har Sverige och EU:s övriga medlemsländer 21 månader på sig att införa reglerna. Sedan måste 30 procent av tv-tjänsternas filmer och serier vara producerade inom EU.

I dag röstade EU-parlamentet ja och nu krävs bara att medlemsländerna godkänner förslaget.

"Misstro mot medborgarna"

Svenske Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) tillhörde nejsidan, och säger att förslaget är sprunget ur nationalistiska strömningar och påtryckningar från upphovsrättsindustrin.

- Hela förslaget bygger på något slags europeisk kulturnationalism där man tycker att vi som politiker kan bestämma hur mycket av olika typer av innehåll som ska visas. Det är ett stort ingrepp i privat företagande och i någon mån kulturell yttrandefrihet, och en total misstro gentemot medborgarna inom unionen, säger Federley.

ANNONS

Han kritiserar också en paragraf om skydd för barn och ungdomar, som ryms i lagförslaget och menar att det blir godtyckligt.

- Man vill egentligen bakvägen återinföra någon form av censur där man förhandsgranskar och kollar vad som presenteras. Det kommer att skapa ett härke av olika regler inom unionen.

Frankrike drivande

När medlemsstaterna förhandlade om förlaget var Sveriges regering emot kvoten. Parlamentsledamoten Anna Hedh (S), var med och tog fram direktivet, men är inte helt nöjd med resultatet.

- Vi socialdemokrater vill stödja europeisk kultur, men vi är väldigt tveksamma och negativa till att tvinga tv-bolag. Det är mycket Frankrike som ligger bakom det här, säger hon till TT.

Hedh och S-kollegorna valde att lägga ner sina röster.

- Det finns också saker som är bra här, till exempel ett skydd för minderåriga mot barnpornografi och terrorism, säger hon.

ANNONS

I september förklarade EU-kommissionens Roberto Viola för Variety att motivet bakom kvoten är att tvinga tv-jättarna att investera mer i Europa.

Tv-bolagen uppmanas att stödja den lokala filmindustrin – antingen genom egna produktioner, eller genom att bidra till den lokala filmindustrin. Det senare tvingas Netflix redan göra i Tyskland efter ett domstolsbeslut.

"Många frågetecken"

Senare i oktober ska EU presentera siffror på hur mycket europeiskt innehåll de olika tv-tjänsterna erbjuder i dag. Dessa ska hjälpa medlemsländernas myndigheter att tillämpa reglerna. Enligt Roberto Viola uppfyller till exempel Netflix redan nu nästan kraven.

På Discovery Networks, där bland annat svenska Kanal 5 och strömningstjänsten Dplay ingår, är man kritisk.

- Direktivet vill ha 30 procent lokalt innehåll, då kan man fråga sig: Vad är lokalt innehåll i dagens globala värld? Är det svenskt eller europeiskt material? Där finns fortfarande många frågetecken som det ska bli intressant att höra hur det tolkas i Sverige, säger företagets kommunikationschef Daniel Lagerqvist till Sveriges Radios Kulturnytt.

ANNONS
TT

Fakta: Direktivet för audiovisuella medietjänster

Bygger på ett tidigare EU-direktiv för linjär tv, som nu breddas för att gälla strömningstjänster som Netflix, HBO och Amazon.

Förutom kvoten på minst 30 procents europeiskt innehåll har direktivet bestämmelser om bland annat ett utökat skydd för barn och ungdomar, skärpta regler för reklam och produktplacering riktad till barn samt tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Sverige önskade även skärpning av reglerna kring alkoholreklam, men lyckades inte få igenom det i förhandlingarna.

Förslaget klubbades igenom med 452 röster för, 132 emot och 65 nedlagda.

ANNONS