Anja Lundqvist, Julia Dufvenius, Eva Röse och Alexandra Rapaport spelar huvudrollerna i Viaplay-serien "Heder" som får premiär i höst.
Anja Lundqvist, Julia Dufvenius, Eva Röse och Alexandra Rapaport spelar huvudrollerna i Viaplay-serien "Heder" som får premiär i höst.

"Heder" lyfter metoo-debatten till fiktionen

Mitt under produktionen av "Heder" briserade metoo-rörelsen världen över. Viaplays kommande thrillerserie, som lyfter frågor kring patriarkala strukturer, sexualbrott och manspreading, kunde knappast kännas mer angelägen.

ANNONS
|

De fyra kvinnorna på advokatbyrån Heder (spelade av Julia Dufvenius, Anja Lundqvist, Alexandra Rapaport och Eva Röse) har det svårt nog att ta sig fram i en bransch där fall med kvinnliga brottsoffer inte sällan hamnar i skymundan till förmån för "viktigare" saker. Med en farlig hemlighet som gruppen tillsammans måste hantera blir det knappast enklare.

Dick pics och manspreading

Viaplays kommande spänningsthriller "Heder" avhandlar under de första inledande minuterna numera välkända diskussioner kring sådant som dick pics, manspreading och hot och hat mot framgångsrika kvinnor.

- Till en början, när vi skrev manus, kändes det som att vi fegade och höll tillbaka på de sakerna. Men när vi spelade in kändes det faktiskt som att det var något nytt, att kunna ta upp saker som manspreading, säger Anja Lundqvist.

ANNONS

Mitt under produktionen, hösten 2017, briserade metoo-rörelsen. Trots att arbetet med serien påbörjades långt tidigare sätter den fingret på mycket av det som samhällsdebatten har cirkulerat kring sedan dess. Delar av manuset fick till och med korrigeras när Sveriges nya samtyckeslag kom, i svallvågorna av den häftiga debatt som metoo lade grunden för.

- I dag finns det ett behov av nya historier, och det finns en vilja att lyssna, säger Julia Dufvenius.

Många har också en längtan om att de här ämnena ska belysas i ett populärkulturellt sammanhang, tror Anja Lundqvist.

- På ett sätt som faktiskt kan vara spännande att följa också! Där det handlar om vem som är offer, vem som är förövare, och om vi alla är lika inför lagen. Det är ett väldigt känsligt ämne, framför allt nu så klart.

Önskan om kontroll

"Heder" är inte som vilken produktion som helst för dem. De har båda varit med från början, med idéer, manus, produktion och till sist i två av huvudrollerna. Det är resultatet av ett väldigt medvetet beslut om att få mer kontroll över sin sina liv och karriärer.

ANNONS

- Vi kände att vi ville ha mer att bestämma om. Att vi inte bara ville bli valda av andra, och göra vad andra ville, säger Anja Lundqvist.

Känslan av att ta kontrollen gjorde hela skillnaden, menar Julia Dufvenius.

- Som skådespelare fungerar man ofta som ett instrument åt andra människor. Nu fick jag bli mitt eget instrument, nu kunde jag själv fundera över hur jag kunde påverka.

Vill nå brett

Trots större frågor kring patriarkala strukturer är "Heder" framför allt en thrillerserie, en folklig historia som de båda hoppas kan nå en bred publik.

- Jag hoppas att man både upprörs av det man ser och att man får ett sug att vilja se nästa avsnitt, säger Anja Lundqvist.

ANNONS

Julia Dufvenius är inte ett dugg orolig inför premiären.

- Min 19-åriga dotter tyckte att det låg så nära verkligheten så att det var läskigt. Det känns som ett bra betyg för mig.

"Heder" har planerad premiär på Viaplay i höst.

TT

Fakta: "Heder"

"Heder" är en thrillerserie i åtta delar skapad och samproducerad av Sofia Helin, Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius.

De tre sistnämnda spelar tillsammans med Eva Röse huvudrollerna i serien.

Producent är Birgitta Wännström. Produktionsbolaget Bigster har producerat.

"Heder" har premiär på höst i Viaplay, och kommer senare att sändas i TV3.

Källa: Nordic Entertaintment Group

ANNONS