Hassan Blasim gästar Göteborg

ANNONS
|

Författaren och filmaren Hassan Blasim kommer till Göteborg för att ge en kurs i kreativt skrivande för nyanlända. Temat är "Rätten att berätta".

Med start onsdag kväll på Folkteatern arrangerar Clandestino institutet under våren öppna föreläsningar med över 20 författare på temat "Rätten att berätta". Parallellt kommer institutets gästprofessor, Hassan Blasim, att ge en srkivarkurs på engelska och arabiska speciellt för nyanlända.

– Jag kommer att lägga tonvikten på noveller, korta berättelser och på förhållandet mellan ord och bild, säger Hassan Blasim, som kallats "vår tids främste arabiske författare" och som lovprisats inte minst för senaste novellsamlingen Irakisk Kristus. Nu ser han fram emot undervisningen i Göteborg.

ANNONS

– Jag vet inte så värst mycket om stan, men förra året gästade jag Bokmässan och sedan var jag också inbjuden till Clandestinofestivalen.

LÄS MER: Hassan Blasim - brutala skrönor på liv och död. Exklusiv GP-intervju.

Ett språk bortom det redan sagda

Innan flykten till Finland och via Paris, undervisade Hassan Blasim i filmregi och manusskrivande i Irak. På plats i Göteborg ska han nu, tillsammans med kursdeltagarna,undersöka om det finns sätt att skriva, bortom det normativa som styr propaganda- och pr-språk, och de sanningar som formuleras av rasister.

Redan i kväll startar Clandestino sin föreläsningsserie. Först ut är litteraturprofessor Anders Johansson som på Folkteatern talar om effekterna av ett exkluderande ekonomiskt system som producerar överflödiga, rättslösa människor. Finns det också möjligheter i denna position, i att "vara ingen"? Medverkar under kvällen gör också journalisten Khaled Alesmael och författaren Aleksander Motturi.

Nästa vecka, 24 januari, gästar Aris Fioretos Göteborg för att tala om Hjärtats politik och de små gesternas betydelse.Andra medverkande i Clandestinos satsning är Athena Farrokhzad, Ida Börjel, Gloria Gervitz, Arazo Arif, Sara Mannheimer, Jasim Mohamed, Rasha Omran, Kholod Saghir, Solmaz Sharif och Gayatri Chakravorty Spivak.

Författarsamtalen kommer förutom Folkteatern även att äga rum på Göteborgs litteraturhus och Angereds Teater.

ANNONS
ANNONS