Härön kan få en linfärja

ANNONS
|

På Härön bor omkring 40 personer året runt. Sommartid är de mångdubbelt fler. De som inte har egen båt har begränsade möjligheter att ta sig till och från ön. Färjan till Kyrkesund går inte så ofta.

Kommunen undersöker nu möjligheten att ersätta den nuvarande trafiken med en linfärja som sköts av passagerarna.

- En linfärja till Härön skulle förbättra tillgängligheten för dem som bor på ön. Det skulle också kunna bidra till att fler väljer att bo där året runt, säger Maria Palm, projekt- och utredningssekreterare.

En linfärja finns i trafik mellan Nord- och Sydkoster. Representanter för Tjörns kommun har studerat färjan på plats.

ANNONS

- Den har varit i gång ett drygt år och de är mycket nöjda med den, säger Maria Palm.

Linfärjan kommer att vara obemannad under större delen av året. Den som vill använda den måste först genomgå en säkerhetsutbildning.

Bemannad sommartid

- Det handlar om en halv dag. När det är gjort får de en typ av busskort om de kan använda för att sätta igång färjan. Sommartid kommer den att vara bemannad.

Färjan kommer även att kunna ta med mopeder, fyrhjulingar och cyklar. Det blir också möjligt att handikappanpassa trafiken.

Kanalen mellan Kyrkesund och Härön är sommartid hårt trafikerad av fritidsbåtar.

- Det är lite grann av E 6:an på vatten, säger Maria Palm.

En obemannad färja ställer höga krav på säkerhet.

- Det handlar om ömsesidigt ansvar. Och det går ju redan nu en färja där så de fritidsbåtsägare som passerar måste redan nu vara uppmärksamma. Sjöfartsverket kommer säkert att ha synpunkter när det gäller säkerheten i samband med att vi söker tillstånd för färjan.

Omkring sju miljoner kronor beräknas linfärjan kosta. En del täcks av kostnaderna för den nuvarande trafiken. Resten hoppas kommunen få i bidrag.

Söker EU-pengar

- Får vi tillstånd kommer vi att undersöka möjligheten att söka pengar från EU, säger Maria Palm.

ANNONS

En miljökonsekvensbeskrivning för linfärjan håller för närvarande på att tas fram. Den väntas vara klar om någon månad. Därefter kommer kommunen att söka vattendom och de tillstånd som krävs.

ANNONS