Här slås quizrekord – i Partille

Öl, skådespelare och frågesport. Under fredagen genomförde Partille arena Europas största quiz: "Jag är jätteglad och nöjd", säger arrangören och evenemangschefen Daniel Claeson.

ANNONS
|

"Världens största quiz". Så marknadsförde gänget bakom Quizadillas sitt arrangemang i Partille arena under fredagskvällen. Men något världsrekord blev det inte. I stället blev det ett Europarekord med 1969 besökare. Tidigare rekord är från England 2015 med 1912besökare.

– Ja, vi hade tänkt slå världsrekord, men vi märkte ganska tidigt att det slår vi inte så då gav vi upp. När vi ansökte låg rekordet på 3600 personer, men när vi kom tillbaka från semestern hade ett indiskt universitet slagit det på nytt. Då kändes det inte realistiskt, sägerDaniel Claeson, evenemangschef på Partille arena, som tillsammans medMartin Blomberg är initiativtagare till eventet.

ANNONS

LÄS MER:De vill slå världsrekordet i quiz

Quizadillas håller oftast till på nattklubben Yaki-Da i Göteborg, en klassisk after work-aktivitet för många som tar del av stadens nöjesutbud. Genom åren har de arrangerat allt från uppmärksammade Skam-quiz på "RusseTrikk" till Håkan- och Game of Thrones-temakvällar.

LÄS MER:Här festar göteborgarna på en "RusseTrikk"

Med skådespelare på scen bjuder de publiken på sketcher ur filmer och tv-serier. Exempelvis Forest Gump, Bodyquard och filmen om Björn Borg.Quizdeltagarna ska sedan gissa vilken film eller tv-serie det handlar om och svara på följdfrågor.

Samma koncept genomfördes alltså i Partille arena, men i betydligt större skala, med konferencierparetFredrik Lusth och Tobias Söderman.AW-konceptet var också kvar genom ölförsäljning och snittar.

Hur kom ni på idén?

– Jag och Martin Blomberg satt och käkade pannkakor en vanlig torsdag eftermiddag. Då tänkte vi att det vore kul att göra något lite apart till hösten. Martin har en grej med att försöka slå världsrekord. Exempelvis flest spelningar i olika städer under ett dygn. Men han har aldrig slagit något rekord. Så han får fortsätta kämpa, säger Daniel Claeson och fortsätter:

– Han hade sett Quizadillas på Yaki-Da och tyckte det var en rolig grej. Vi fick den publiken, mixad med folk från Partille och folk från stan. Jag är jätteglad och nöjd.

ANNONS

Vinnarna: "Lite chockad"

Vann gjorde duon "Burned request" som bestod av Karin Simma, 30, och Erik Olander, 26 från Göteborg. Två personer som aldrig tidigare träffat varandra.

–Jag är lite chockad faktiskt. Jag har varit på en del quiz tidigare men aldrig quizat med honom, säger Karin Simma.

Hur gick det här till då?

–Vi möttes upp genom gemensamma kollegor innan quizet. Det bara blev så.

Som vinst fick de välja mellan flera olika priser. Bland annat VIP-kort på Yaki-Da, gratis barnkalas och gymkort. Men deras förstaval blev gratis pizza.

Hur ska ni fira vinsten nu?

–Med att äta pizza! Vi är hungriga.

Quiz i siffror:

Nytt Europarekord: 1969deltagare i Partille arena fredagen den 6 oktober.

Tidigare Europarekord: 1912 deltagare i England 2015.

Världsrekord: 4900 deltagare i Indien 18 juni 2017.

ANNONS