Här är vårens trädgårdstrender

Äntligen är trädgårdssäsongen på ingång och det är dags att sätta spaden i jorden och ställa i ordning matplatsen.

ANNONS
|

– Man får inte glömma att lägga krut på utsidan, oavsett om man har en villatomt eller radhusplätt. Trädgårdsstyling är väldigt viktigt nu, mitt bästa råd är att försöka göra trädgården inbjudande med växter som passar årstiden och lite färg på krukorna, säger Lotta Svensson, villamäklare på Fastighetsbyrån Hisingen.

Men vilka trender gäller i vår gröna oas i år? Här kommer listan med allt du behöver veta.

1) Skapa ett rum ute

Finns det något bättre än att äta under bar himmel? Satsa på att göra platsen för umgänge riktigt ombonad med loungemöbler, mattor på golvet och kuddar, textilier i olika material mjukar upp. Ett tips är att spänna upp en segelduk över matplatsen för att skapa känslan av ett rum, duken skyddar också bra vid extra soliga dagar.

ANNONS
2) Satsa på utebelysning

Trenden med trädgårdsbelysning har varit stark och väntas komma ännu starkare i år. Belysning höjer mysfaktorn rejält, elektriska ljusslingor för utomhusbruk, lyktor med stearinljus och solcellslampor ger alla stor effekt. Linda slingor längst med altanräcket eller stick ned solcellslampor i krukor och din uteplats blir genast mysigare att vistas på under kvällstid.

3) Färger från skogen

När Blomsterfrämjandet presenterade trädgårdstrender för 2016 utsågs bland annat Dark Forest till en tydlig trend. Tänk skog, blod och sammet. Satsa på mörka, starka färger som mörkröda blommor, alunrot, murgröna, julstjärnor, cyklamen, begonia, dahlia och palettblad. Speciellt bladverk i mörkt röda nyanser som bladbegonians och alunrotens utgör effektfulla kontraster till blommor i röda, rosa och orange nyanser.

4) Laga maten ute

Trenden med utekök spås bli stor i år och visst låter det lockande att laga middagen ute tillsammans med vänner och familj. Använd tåligt material som rostfritt stål, kakel, och betong som klarar väder och vind när du bygger ditt utomhuskök. Känns projektet att bygga ett kök lite stort kommer man långt med en grill.

5) Vildvuxna växter

Satsa på vildvuxna växter, det skapar en härlighet i trädgården och gömmer undan ogräset, vilket besparar dig det mindre roliga arbetet med att rensa stup i kvarten. Blanda gärna stora och små växter för att skapa en bra dynamiki din trädgård.

ANNONS
window.Fusion.Category="";window.Fusion.adServer="se-02.adtomafusion.com:80";window.Fusion.callUserStats("7792541159", window.Fusion.Category);
adf.Params.PageName = encodeURIComponent('Här är vårens trädgårdstrender'); adf.Params.Divider = encodeURIComponent('|'); adf.track(307794);

ANNONS