Här är programmet bortom Bokmässan

ANNONS
|

Under måndagseftermiddagen släpptes programmet till det litterära program som, efter den omfattande författar-bojkotten mot årets Bokmässa, kommit att definieras som den "alternativa Bokmässan". Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Göteborgs kulturhus och en av arrangörerna, vill dock hellre tala om "parallella program".

Bland programpunkterna märks inte minst samtalet "Jag skriver till dig som vet hur våldet känns" på Världskulturmuseets trappscen. Författarna Sara Stridsberg och Johannes Anyuru samtalar då med guldbaggeprisade dokumentärfilmaren Ahang Bashi, under ledning av Elisabeth Hjorth.

"Litteraturen är på samma gång stark och sårbar. På vilka sätt kan denna sårbarhet och denna styrka hjälpa oss att förstå och motarbeta rasismens verkningar?" frågar sig arrangörerna Jesper Brygger, konstnärlig ledare för Göteborgs litteraturhus och Sofia Gräsberg i programmet, och fortsätter:

ANNONS

"Vilken roll kan litteraturen spela här och nu? De här frågorna har varit brännande aktuella i arbetet med programläggningen av dessa scener och samtal, som har uppstått ur ett behov av ytterligare platser, parallella med årets bokmässa, för att ge rum åt litteraturens kraft och mångfald."

LÄS MER: Avväpnande om Ahangs ångest

"Jätteroligt och svårt"

– Det har varit jätteroligt och samtidigt svårt att få ihop det. Vi hade redan påbörjat ett litterärt program när författaruppropet kom, och allt växte sig jättestort. Vi hade från början inte tänkt att producera så mycket eget innehåll som vi nu gjort. Men nuhar vi fått fram ett mångsidigt program som står på två ben, säger Sofia Gräsberg.

Dels fokuserar programmet på det litterära: med författarsamtal, boksläpp och läsning ur aktuell litteratur. Dessutom kommer Göteborgs Litteraturhus och Världskulturmuseet att tematiskt poängtera det Sofia Gräsberg sammanfattar som folkbildning och engagemang.

LÄS MER:Guillou: Okända bojkottar bokmässan

Några fler höjdpunkter i det späckade programmet är Agneta Pleijel och Suzanne Brøggers samtal om bildning, biografi och frigörelse. När Johannes Anyuru diskuterar Gud, makt och motstånd med Maria Küchen och Patricia Lorenzoni eller då Tove Folkesson och Theodor Kallifatides talar om platsens betydelse för skrivandet.

Gudrun Schyman pratar serier och politik med tecknaren Ellen Ekman, författaren och forskaren Mattias Gardell diskuterar näthat och brinnande flyktingförläggningar. Göteborgsförfattaren Martin Engberg tillsammans med Kristina Sandberg och genusvetaren Berit Larsson tar en titt på författares relation till folkbildning.

ANNONS

Förlag har skjutit till pengar

I april gick 127 författare, inklusive fem ledamöter i Svenska Akademin, ut med information om att de beslutat bojkotta höstens bokmässan i Göteborg i protest mot att den högerextrema tidningen Nya Tider får medverka även i år. Nu harantalet författare som skrivit på uppropetstigit till 200.

LÄSMER: 127 författare bojkottar Bokmässan

Det omfattande program som nu vuxit fram parallellt har stötts ekonomiskt av Norstedts och Bonnierförlagen men främst ändå av Natur & Kultur som via sin stiftelse gett arrangörerna ett anslag på 200 000 kronor.

Bokmässan, i år med Bildning som tema, äger rum i Göteborg 28 september till 1 oktober. "Scener & samtal" som det parallella litterära programmet döpts till, äger rum under samma period, med tonvikt på fredagen och lördagen.

Samtalen på Göteborgs litteraturhus har fri entré, men lördagens program kostar 100 kronor. Biljetterna släpps 10 augusti.

LÄS MER: Här är hela programmet

ANNONS