Här är nya satsningen i Göteborgs hamn

I sommar återuppväcks Bananpiren. På den vindpinade betongsträckan formas Göteborgs nya evenemangsarena: "Vi ska fylla hålet efter Lisebergshallen", säger Gustaf Rönneklev på Frihamnen Arena.

ANNONS
|

Den enes död är den andres bröd. När Lisebergshallen rivs för att ge plats för Västlänken uppstår behov av en liknande konsertlokal någon annanstans. Partille har sin nybyggda arena men nu ger sig också en nygammal aktör in i leken, Bananpiren.

–Kajskjul 105 ska kunna ta emot upp till 5 000 personer. Samtidigt är den här lokalen rätt tom och lite rå vilket gör att vi enkelt kan dela av den bakifrån och bara ta emot 1 500 personer utan att det känns ödsligt. En bonus är också att taket är rätt lågt vilket gör att det blir en slags klubbkänsla härinne. Det är ingen dröm för en ljustekniker men konsertkänslan blir nice, säger Gustaf Rönneklev på bolaget Frihamnen Arena som hyr Bananpiren av Göteborgs kommun under i alla fall fem år.

ANNONS

–Det är lite oklart när piren ska bebyggas, men fram till dess avser vi att boka alla möjliga evenemang härute. Kommunen har bett oss att skaka liv i Bananpiren och få folk att komma hit.

Utlovar fler evenemang

När GP besöker Bananpiren arbetas det för fullt för att ställa i ordning kajskjulet och montera den permanenta scen som ska finnas längst in i lokalen. Samtidigt drar det svinkallt genom de stora lokalerna där alla dörrar står öppna.

–(Skratt) Jo, det är lite kallt i dag. Men kajskjulet är välisolerat och det kan bli varmt och skönt härinne på sex timmar, försäkrar Gustaf Rönneklev som även utlovar fler evenemang är renodlade konserter i kajskjulet, på piren och i de två stora inglasade paviljongerna.

–I slutet av april flyttar retrospelsmässan hit från Eriksberg. Det skulle också passa bra med olika skejtevenemang, modevisningar, rollerderbytävlinngar, utställningar och konferenser här på piren. Till sommaren blir det en handfull spelningar och vi kommer att ställa i ordning en del av piren till uppställningsplats för hus­bilar. En sådan har saknats i centrala Göteborg.

Julgala till vintern

I oktober är kajskjulet dessutom uppbokat för juridiska förhandlingar knutna till Västlänken, som kommunen misstänker komma locka mycket folk, och i december väntar troligen en julgala.

Gustaf Rönneklev är dock mest taggad på att fylla piren med konserter, om än förhållandevis stillsamma sådana. Alla tyngre akter är förbjudna ute på piren efter att In Flames fick Göta Älvbron att råka i självsvängning under Metaltown 2010. Men inne i kajskjulet är marken förstärkt, påpekar Gustaf Rönneklev, och berättar att sju akter redan är bokade till Bananpiren i sommar, och det innan Stay out West återvänder i augusti.

ANNONS

–Vi kan inte släppa några namn ännu. Men det ser bra ut.

Bananpiren

Dåtid: Från mitten av 30-talet anlöpte specialbyggda bananbåtar dagligen kajen och lossade tonvis med frukt.

Nutid: Efter att bananimporten flyttats till tyska Bremerhaven ingår Bananpiren i evenemangsstaden Göteborg. Volvo Ocean Race, Stay out West och Metaltown har alla haft aktiviteter på piren.

ANNONS