Här är de sämsta julklapparna

Det kan vara svårt att undvika besvikna miner runt granen. Är det verkligen tanken som räknas? Herrkläder, leksaker och hushållsmaskiner ligger i topp bland klapparna vi vill göra oss av med efter jul.

ANNONS
|

Ett par strumpor. Fula stövlar. Slipsar som aldrig används. Svaret på vad som är den värsta tänkbara julklappen varierarförstås beroende på vem du frågar. Klart är att vi är många svenskar som kommer att returnera både en och två grejerfrån årets julklappsskörd.

Enligt en undersökning som auktionssajten Tradera gjorde i november förra året har åtta av tio svenskar någon gång fått julklappar de inte vill ha.Förrförra julenlade svenskarna ut Blocket-annonserför 84 miljoner kronor under mellandagarna.

På Tradera väntar man sig en stor ökning av annonser redan på julafton. Även iår har mangjort en undersökning om just oönskade julklappar bland svenskarna. Den offentliggörs strax före nyår.

ANNONS

- Det vi kan se från förra året är att det är mycket herrkläder, leksaker och hushållsmaskiner som man väljer att sälja vidare efter julafton. Vi får väl se hur det blir i årets mellandagar, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Olika regler för byte

När det gäller återköp och bytesrätt för julklappar du köpt eller fått kan det variera från butik till butik.

- Det är ett otroligt vanligt missförstånd att det skulle vara lag på öppet köp. Men butikerna får i princip ha vilka villkor som helst. Många besvikna konsumenter som fått nej från butiken ringer till oss och ber om råd. Men det är tyvärr så att det är upp till varje butik att bestämma när det gäller bytesrätt och öppet köp, säger Gustav Sandgren, vägledare på Hallå konsument.

Han understryker dock att de allra flesta butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt. Och gäller det trasiga eller på något sätt defekta varor har du lagstadgad rätt att reklamera. De varor du handlat på nätet, via postorder eller via telefonförsäljning har du alltid två veckors ångerrätt på.

Kvitto

Om du försöker lämna tillbaka oönskade klappar i smyg kan du stöta på problem. Det är originalkvittot som gäller i de allra flesta butiker.

- Tyvärr så måste man nog ta det där jobbiga samtalet med gåvogivaren och be om att få kvittot, säger Gustav Sandgren.

ANNONS
ANNONS