Här är Blåvitt-talangerna som knackar på dörren

August Erlingmark fick ett A-lagskontrakt i våras. Bakom honom kämpar flera akademispelare om att bli näst på tur när IFK Göteborg ska satsa mer på klubbens egna talanger. – Att August lyckades är så klart en morot, säger vänsterbacken Edvin Dahlqvist.

ANNONS
|

Med en säsong som inte alls har blivit vad de blåvita supportrarna hade hoppats på är det många som blickar mot framtiden och 2018. En ny tränare ska tillsättas och en del rockader i spelartruppen är att vänta. Ett gäng som på allvar konkurrerar om att få tillhöra IFK Göteborgs A-lag nästa år är flera av klubbens U19-spelare. Många har fått chansen att göra träningar med seniortruppen under året och efter att ett ekonomiskt begränsat Blåvitt i somras presenterat en strategi om att det mer tydligt ska satsas på de egna talangerna i framtiden ser möjligheten för akademispelarna att nå A-lagsspel bättre ut än på länge.

ANNONS

– Det är otroligt skönt att höra att det är vad klubben vill. Tidigare år har det kanske känts svårare, nu blir det mer att man tänker positivt, att man kanske faktiskt har en chans att få komma upp, säger mittbacken Erik Gunnarsson.

Dagen innan Blåvitts hemmamatch mot IK Sirius är han tillsammans med fyra andra U19-spelare med på plan när Alf Westerberg leder seniortruppens sista träning inför drabbningen på Gamla Ullevi. Utöver Gunnarsson finns också Tom Amos, Adil Titi, Andreas Öhman och Edvin Dahlqvist med på Kamratgårdens hybridmatta. De två senare är U19-spelarna som mest frekvent har varit med och tränat med seniorlaget under 2017.

– Det handlar om att ta tillvara på tiden man får här och utvecklas för varje träning och sedan hoppas att det någon gång i framtiden ger resultat, men visst blir man ännu mer benägen att kämpa för en plats och slita ännu hårdare när man vet att chansen att nå dit verkligen finns, säger Edvin Dahlqvist.

Talangerna hyllar nya strategin

Han nämndes i diskussionerna om ett A-lagskontrakt när Scott Jamieson valde att flytta till Australien. Men klubben bedömde då att vänsterbacken inte var redo, kallade hem Billy Nordström från Varberg och hämtade in Sam Adekugbe utifrån.

– Jag tar det bara vecka för vecka. Om Blåvitt i framtiden tycker jag är förtjänt av ett A-lagskontrakt så är det så. Men jag har ett och ett halvt år kvar på ungdomsnivå, så vi får se.

ANNONS

För Erik Gunnarsson har det inte blivit riktigt lika många träningar med seniortruppen, men mittbacken har ändå fått en rad chanser att visa upp sig.

– För att nå A-lagsnivå måste jag utveckla allt. Och eftersom jag är mittback har jag den fysiska biten också som jag verkligen måste få till.

Andreas Öhman har varit med A-laget sedan i juli. Han har de senaste månaderna fått speltid i Svenska cupen och suttit på bänken i allsvenskan och tycker sig märka ett större fokus på klubbens egna talanger nu jämfört med tidigare.

– Jag tycker verkligen det är tydligt att det är vad klubben vill. Det är bara se på dagens träning hur många vi är som är med, vi är fem nu och vi är ganska många minst ett par gånger i veckan.

"Det visar att chansen finns"

Öhman, som är född 1998 och därmed gör sin sista säsong i U-truppen, konkurrerar i huvudsak på högerbacksplatsen. En position där Blåvitt i nuläget endast har Emil Salomonsson som naturligt alternativ.

– Där ser jag min chans. Det är det jag tränar för. Jag kämpar för att visa att jag ska ha den platsen.

Att det är möjligt att ta steget finns det flera konkreta exempel på. Pontus Dahlberg, Billy Nordström, Patrik Karlsson Lagemyr har alla tagit vägen genom akademin och så sent som i våras fick August Erlingmark ett A-lagskontrakt.

ANNONS

– Att August lyckades är så klart en morot, det visar att chansen finns, säger Edvin Dahlqvist.

– Det är skitbra att det finns andra från U-truppen som har lyckats. Man kan prata med dem om det är något man undrar över eller om de har några tips på vad man kan göra, säger Andreas Öhman.

Huvudtränare Alf Westerberg följer med intresse ungdomsspelarnas utveckling.

– Generellt är det väldigt bra nivå på killarna som är uppe. Och det är bevisligen bra nivå på våra U-lag. Och det är ju det idén handlar om, att den här processen ska komma igång och att de ska få chansen att vara med. Sedan får man utifrån det mejsla fram vilka som till sist kan ta steget, säger Westerberg.

"Tanken är att lyfta upp en högerback"

Vilka tycker du är närmast att ta steget?

– Det är svårt att säga. Edvin var med länge i vintras, Öhman har varit med länge nu. Det är väl den enda rangordningen man kan göra som är rimlig. Men jag tycker det är en samling ganska likvärdiga spelare som är med här nu, det är bra nivå på alla, men sedan kan man ju med enkel matematik förstå att det inte kommer finnas plats för alla.

ANNONS

Mats Gren harockså han noggrann koll påakademispelarnas resa. Och sportchefen är tydlig med att klubbens förhoppning, om att lyfta upp två akademispelare per säsong, ska lyckas redan till den kommande säsongen.

– Vi har målsättningen att ta upp två spelare till nästa år. Sedan vill jag inte gå in så mycket på enskilda namn om var alla står eftersom jag ännu inte har haft något snack med spelarna själva.

Han fortsätter:

– Tanken är väl ändå att vi ska försöka ta upp en egen junior som kan konkurrera som en av två högerbackar. Sedan får vi se, i slutändan ska de ju vara nog bra också. Det ska ju inte vara en räkmacka in utan de ska få jobba för det.

FAKTA: Alf Westerberg om talangerna som knackar på dörren:

Tom Amos (Född -98), målvakt

"En bra målvaktstyp som är lugn och fin och bra i igångsättningsspelet".

Edvin Dahlqvist (Född -99), försvarare

"Honom har vi ju haft med länge. En frejdig spelartyp som är en offensivt balanserad ytterback. Med sina låga tyngdpunkt har han intressanta egenskaper".

Andreas Öhman (Född -98), försvarare/mittfältare

"Han är väldigt mångsidig. Han har väldigt bra touch på bollen, en rätt robust spelare. Vi använder honom som ytterback här och det klarar han väl, men kan användas i fler positioner. Kan vara lite loj en och annan gång, om man ska säga något negativt, men i andra änden har han lyft sig i det avseendet. Har varit i A-truppen sedan juli, och vi har inte permanentat honom där än, men han har klarat sig väldigt bra".

Adil Titi (Född -99), mittfältare

"En duellstark och rejäl spelare med fin fot och bra huvudspel. Han har en bra verktygslåda".

Erik Gunnarsson (Född -99), försvarare

"En spelintelligent mittback och en bra huvudspelare. Dessutom vänsterfotad, vilket inte skadar".

Måns Saebbö (Född -00), anfallare

"Han är en bra avslutare, en stark spelare som är bäst rättvänd mot mål".

ANNONS