Han var favorittippad i Idolfinalen ikväll

ANNONS
|

Liam Cactain Thomassen är vrålhungrig. Han försov sig imorse, kom för sent till stylisten, hann inte äta frukost och nu beställer han korv med bröd (och mos) samtidigt som han pratar med mig i telefon.

– Sorry, men jag måste äta, jag ska snart på genrep i Globen!

Första gången han stod på en scen var i Idol. Han hamnade i tävlingen efter att jurymedlemmen Quincy Jones lll på en hemma-audition i Liams lägenhet i Guldheden i Göteborg hört Liam sjunga Ain't no sunshine. Quincy tyckte det lät "soulful" och på den vägen är det. Liam satte sig på tåget mot huvudstaden med en guldbiljett i handen.

ANNONS

– Att rappa var en grej, det kunde jag göra när, var eller framför vem som helst. Men sången var något annat, jag vågade inte ens sjunga framför min mamma och syster och så kom Idol från ingenstans! Plötsligt skulle jag sjunga för andra, på en scen dessutom.

Favorittippad

Det gick bra. I kväll är Liam Cactain Thomassen en av tre som står i finalen, dessutom favorittippad av Spotify. Antalet strömmar på Liam Cacatian Thomassens egen låt vinner nämligen överlägset över de andra deltagarnas.

Själv har han sagt från början att han tror att Rebecka Karlsson kommer att stå som vinnare tillslut.

– Jag vet inte vad mina chanser är just nu faktiskt. Jag fokuserar bara på att inte ryka efter första låten! Får jag köra båda mina låtar är jag glad. Men visst, klart man vill vinna. Samtidigt tänker jag hela tiden att jag står här som topp tre av tusentals sökande, det får man inte glömma.

Du har sagt i tidigare intervjuer att du är lite "rädd för vinsten", att du kanske hellre kommer tvåa än etta. Står du fast vid det nu när du kommit till finalen?

– Jag är uppvuxen med att titta på Idol, jag har gjort det sedan Darin var med när jag var liten. Och man hör ju rykten.. Alla säger alltid att den som vinner är den som försvinner sen. Jag menar, det har gått tolv säsonger av Idol och den enda vinnaren det gått bra för är egentligen Agnes.

ANNONS

I finalen har deltagarna själva fått välja en låt att framföra. Den andra har publiken valt genom att rösta på alternativ från säsongen som gått. Liams egna låtval blev One Directions Drag me down.

– Jag tycker om originalet sedan länge, men i finalen kör jag en remix som innehåller lite trap och lite rap. Jag känner att det är en låt för mig, man vill hoppa till den, dansa, och många känner igen den.

Tittarnas valde Ready or not av The Fugees. Var du nöjd med det?

– Ja, det var rätt självklart att det skulle bli den. När jag körde sist ställde sig alla upp, publiken, juryn, deltagarna. Det blev en sådan hype efter att jag hade kört den, någon skrev att det var "det var bästa framträdandet i Idol-Sveriges historia"...

Är du nervös för ikväll?

– Nej, men det kommer nog när jag väl står där. Jag var jättenervös i början av Idol-resan, men det vände sen och jag blev mer och mer taggad istället. Jag har lärt mig att kontrollera mina nerver.

– Det är främst det som Idol har gett mig, hade jag träffat gamla Liam nu hade han kollat ner i marken, glömt av texten, inte haft något självförtroende. Nya Liam är tvärtom. Nu vill jag bara upp på scenen och köra! Och gärna stanna där också.

ANNONS

Är du verkligen såhär lugn på riktigt? Det är ändå final!

- Jag är väldigt lugn som person. Men jag tänker väldigt mycket på detta, på min framtid inom musiken. Allt som behövs är ett litet snedsteg, så är hela min dröm borta.

Fakta: Låtarna i Idol-finalen

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

  1. Eget val: Only girl (in the world) (Rihanna)
  2. Tittarnas val: "All by myself" (Celine Dion)

Liam Cacatian Thomassen, 19, Göteborg

  1. Eget val: Drag me down (One Direction)
  2. Tittarnas val: Ready or not (Fugees)

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

  1. Eget val: Elastic heart (Sia)
  2. Tittarnas val: En apa som liknar dig (Darin)

Alla finalister sjunger sina egna val, sedan röstas en av dem ut. De två som är kvar får sjunga tittarnas val och vinnarlåten Playing with fire, innan vinnaren av Idol 2016 till slut utses.

ANNONS