"Mästarduellen" stod mellan Richard Richardsson och Martin Lidberg. Pressbild.
"Mästarduellen" stod mellan Richard Richardsson och Martin Lidberg. Pressbild.

Han vann "Mästarnas mästare"

Han var den stora favoriten. Och Martin Lidberg höll för trycket – nu är brottaren "Mästarnas mästare".

ANNONS
|

Det blev en rafflande final i SVT:s "Mästarnas mästare". Fyra forna idrottsstjärnor gjorde upp om den åtråvärda titeln – ishockeyspelaren Maria Rooth, brottaren Martin Lidberg, fotbollsspelaren Anders Svensson och snowboardåkaren Richard Richardsson.

Efter två finaltävlingar blev Svensson den förste att slås ut. Han beskriver det som sin sämsta tävlingsdag under hela programserien.

- Det var jäkligt typiskt, säger Svensson.

ANNONS

I den tuffa "Jaktstarten" gick sedan Martin Lidberg in med ett rejält försprång. Hans plats i avslutande "Mästarduellen" var egentligen aldrig hotad.

"Seg norrlänning"

I stället handlade det om vem han skulle få möta – Maria Rooth eller Richard Richardsson.

Den sistnämnde låg efter när tävlingen startade men lyckades komma ikapp efter en imponerad uppvisning i jägarvila.

- Han är en ju en seg norrlänning så jag visste att han skulle prestera där. Min enda chans var att prestera bättre än han, säger Rooth.

TT: Hur var det att se honom bara sitta kvar?

- Det är klart att det är mentalt påfrestande för jag kände att jag inte fixade mer den där dagen och ser att han bara sitter.

När Richardsson sedan också lyckades bättre i den efterföljande prickkastningen var det klart – "Mästarduellen" skulle stå mellan honom och Lidberg.

ANNONS

"Börjar fumla"

Den avslutande tävlingen var en knepig bana med en rad klurigheter – precis sådant som Richard Richardsson varit så duktig på att klara under säsongen.

- Den passade mig jättebra och var rolig att köra, nästan hela vägen, säger han.

Richardsson klarade banan utan problem – fram till det avslutande bågskyttet. Lidberg fastnade däremot på några ställen och fick se sin motståndare börja skjuta brinnande pilar.

- Jag tänkte att "nu är det säkert kört". Men så ser jag att han börjar fumla, han var stressad och nervös och missade pil efter pil. Helt plötsligt var jag framme vid pilbågen, vi var lika igen, och då gällde det bara att hålla fokus, säger Martin Lidberg.

"Legendariska dueller"

Och snart fick Richardsson se Lidbergs måltavla fatta eld.

- Det var som att släppa in ett mål i sudden death. Det tar slut så tvärt. Det går inte att hämta igen på något sätt, säger han.

ANNONS

Martin Lidberg om sina känslor:

- Det var fantastiskt härligt. Man har varit där under lång tid och kämpat och man har ju sett programmet tidigare men de här legendariska duellerna.

Han sticker inte under stol med att han var med i "Mästarnas mästare" för att vinna.

- Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och när jag är med på sådana här saker så vill jag vinna. Men hela upplevelsen var också mycket roligare än vad jag hade trott, oavsett hur det hade gått så är det verkligen ett minne för livet, säger Martin Lidberg.

TT

Fakta: Tidigare vinnare

Här är alla vinnare av "Mästarnas mästare":

2009: Per Elofsson

2010: Armand Krajnc

2011: Ingemar Stenmark

2012: Jörgen Jönsson

2013: Magdalena Forsberg

2014: Thomas Ravelli

2015: Danijela Rundqvist

2016: Peter Forsberg

ANNONS