En oas på Kungsgatan. Här finns hyllmeter fulla av fantasi.
En oas på Kungsgatan. Här finns hyllmeter fulla av fantasi.

Han jobbar på "en av Göteborgs lyckligaste platser"

Nedslaget: En serie om eldsjälar och platser i Göteborgs kulturella mylla. I dag: Science fiction bokhandeln.

ANNONS
|

Glenn Petersen jobbar på "en av Göteborgs lyckligaste platser" – Science fiction bokhandeln på Kungsgatan.

Det började, får man motvilligt erkänna, i Stockholm. En science fiction-förening ville hjälpa sina medlemmar att skaffa amerikanska sf-pocketböcker. Man inledde en liten importverksamhet som utvecklades till en bokhandel. 2001 var Glenn Petersen och en av hans kompisar "mellan anställningar".

- Då tänkte vi: Det här är ju ett perfekt tillfälle att dra igång en sf-bokhandel i Göteborg, säger han.

En minimal lokal på Vallgatan införskaffades. Det gick bra och efter några år flyttade man till Östra Larmgatan och sedan till den ännu större nuvarande butiken på Kungsgatan.

ANNONS

- Nästa gång får vi väl ta över Nordstan, skrattar Glenn.

Science fiction-bokhandeln är inte bara en bokhandel.

- Genremässigt brukar vi dela upp det i skräck, fantasy och science fiction och sen har vi ju dessutom spel, brädspel inga dataspel, och så filmer i våra genrer. Dessutom är hela första våningen full med prylar anknutna till våra ämnen. Alla de här små plastfigurerna säljer som smör. Ibland kommer det nån mamma eller farmor eller pappa och frågar vad är dom här bra för? De är prydnadsfigurer ungefär som tallrikar med Elvis.

Hur ser den typiske kunden ut?

- När vi öppnade 2001 så var det ganska tydligt att det var killar mellan 15 och 25 som var den absoluta majoriteten, men det har luckrats upp med åren. Nu finns det ingen tydlig kundbild. De genrer vi säljer har blivit allmängods. Titta på bioprogrammet, hälften av filmerna har med oss att göra. Det är serietidningsanknutna filmer, sf-filmer, fantasy-filmer, superhjälte-filmer ... Marvel har i stort sett tagit över biograferna.

- Sedan har manga blivit stort. Det hjälper ju till att föra in mängder av tjejer i våra butiker och när man väl är här upptäcker man en massa annat. För ett antal år sen blev det ju väldigt hippt med långa snygga vampyrer till exempel i True Blood. Då skapades nästan över natten en hel subgenre som vi kallar urban fantasy och många av de böckerna är populära även bland kvinnor.

ANNONS

Läs också: Nedslaget:På 2Lång får alla vara med

Glenn Petersen var för övrigt den förste att ge ut True Blood på svenska.

- Jag såg att True Blood böckerna sålde ju väldigt bra i USA och så hade jag hört rykten om att de skulle göra tv-serie av dem. Jag skaffade mig rättigheterna. Sedan blev böckerna väldigt populära när tv-serien drog igång och då tyckte det amerikanska förlaget att de ville ha ett större svenskt förlag. De köpte ut mig och Bonniers tog över. Jag insåg min begränsning …

Vägarna in i genren kan vara många, inte minst tv-serier eller filmer, men inte för Glenn.

- När jag var åtta år fick jag ett lånekort till biblioteket. Ganska snart upptäckte jag att en viss typ av böcker var roligare än andra – science fiction. Den jag fastnade för först var nog Robert A Heinlein som det fanns ett par översättningar av i ungdomshyllan. Nu finns de tyvärr inte att få tag på längre.

Serieskaparen Johan Wanloo sade i en intervju att "sf-bokhandeln är en av stadens lyckligaste platser".

- Ja, skrattar Glenn Petersen, han är stamkund. Jag är väldigt glad när jag går till jobbet. Det vore ju fånigt om jag skapade en arbetsplats som jag inte tyckte om. Jag jobbar ju med det som är min passion och mitt intresse i livet.

ANNONS

Läs också: Nedslaget:”Vi är väldigt stolta över det vi gjort”

Fotnot: Robert A Heinlein (1907-1988) är en av de största och mest prisbelönade science fiction-författarna med titlar som Dubbelstjärna, Främling på egen planet och Revolt mot jorden. Han har också skrivit 14 sf-ungdomsromaner. Hans böcker och noveller ligger till grund för flera tv-serier och filmer, mest känd Starship Troopers.

Personen

Glenn Petersen, en av Göteborgsbutikens två grundare.

Platsen

Science fiction-bokhandeln, Kungsgatan 19. Butiker finns också i Stockholm och Malmö.

På gång

Extra stort stånd på Bokmässan i år på mässans Fantastik-gränd. Dessutom gästar flera av Bokmässans fantasyförfattare butiken på Kungsgatan under bokmässedagarna, bland andra Julie Kagawa och Jonathan Stroud.

ANNONS