Han gör tragedi till komedi

Det finns komedi även i en tragedi. Så tänkte Kumail Nanjiani när han skrev manuset till filmen "The big sick" som baseras på när hans fru var nära att dö.

ANNONS
|

Han är främst känd för rollen som Dinesh Chugtai i "Silicon Valley". Nu långfilmsdebuterar Kumail Nanjiani med den romantiska komedin "The big sick".

Filmen är löst baserad på när han träffade sin hustru Emily V Gordon och hur hon blir allvarligt sjuk och hamnar i koma. Rollen som Emily spelas av Zoe Kazan och Kumail spelar sig själv – vilket stundtals var svårt.

Tufft att återuppleva

- Inför varje roll försöker jag sätta mig in i rollfigurens situation men nu hade jag redan gått igenom det. Att återuppleva allt var tufft och att gå tillbaka och se på mig själv då. Se hur jag var och hur jag levde på ett sätt som var orättvist mot personerna runt om mig, säger han till TT.

ANNONS

Manuset har Kumail Nanjiani och Emily V Gordon skrivit tillsammans och trots att insjuknandet var en tragedi har de valt att hantera ämnet med humor.

- Det är vad jag kan. Jag skriver humor och gör stand up. Jag visste att det var ett bra grepp att förmedla seriösa ämnen med, säger Kumail Nanjiani.

- Det var den största utmaningen. Det var en traumatisk upplevelse och inte alls roligt. Det var jobbigt, ledsamt och frustrerande. Hur gör man det roligt? Det var det som var utmaningen. Vi ville inte förlora den svarta verkligheten i att en ung kvinna kämpade för livet, men vi visste att berättelsen hade komik i sig. Vi var bara tvungna att förankra den i verkligheten.

Hittills har "The big sick" tagits emot väl av både kritiker och biopubliken. Men innan det blir fler långfilmer ska Kumail Nanjiani spela in en till säsong av "Silicon Valley".

ANNONS

"The big sick" har svensk premiär den 15 september.

TT

Fakta: Kumail Nanjiani

Född: 1978 i Karachi, Pakistan.

Bakgrund: Flyttade som 18-åring till USA för att fortsätta sin utbildning där. Startade datorspelspodden "The indoor kids" 2011 tillsammans med Ali Baker, som senare ersattes av Nanjianis blivande fru Emily V Gordon. Fick en liten roll i filmen "The kings of summer" 2013 och gästspelade i "Portlandia" och "Veep".

Mest känd för: Sin roll som Dinesh Chugtai i tv-serien "Silicon Valley".

Aktuell: Med biofilmen "The big sick" som har svensk premiär den 15 september.

ANNONS