Sussi Eriksson, Mikael Tornving, Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar i sommarens uppsättning av "Trassel" på Krusenstiernska teatern i Kalmar. Pressbild.
Sussi Eriksson, Mikael Tornving, Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar i sommarens uppsättning av "Trassel" på Krusenstiernska teatern i Kalmar. Pressbild.

"Han är farsens Shakespeare"

Robert Gustafsson återvänder till Krustenstiernska teatern i Kalmar – och till farslegendaren Ray Cooney. "Trassel" innehåller, precis som klassikern "Hotelliggaren", otrogna politiker, kärleksförvecklingar och en del spring i dörrar.

ANNONS
|

- Hans farser är skickligt skrivna. Om man pratar om den här typen av komedi så är Ray Cooney farsens Shakespeare. Det är matematiskt uträknat och väldigt vattentätt. Du kan inte improvisera, för det står folk och väntar utanför dörren på att du ska säga exakt rätt ord för att de ska göra entré, säger Robert Gustafsson.

ANNONS

Han spelar den vimsige assistenten Göran, som försöker hjälpa sin chef, försvarsministern Peter Rundqvist, att dölja sin affär med sin sekreterare, samtidigt som de försöker göra sig av med ett lik som hittas på hotellrummet. I rollerna syns Mikael Tornving, Sussie Eriksson Och Ola Forssmed.

- Det är kul att äntligen få göra något ihop med Micke efter att ha suttit på varsin sida om bordet i "Parlamentet" i 10-15 år. Ola ska spela liket, vilket kan låta märkligt men det är faktiskt en väldigt komplicerad roll rent fysiskt. Ola är en av få som kan klara av det, säger Robert Gustafsson.

"Vuxenvärldens barnteater"

Efter tio års sommarteater på Krusenstiernska i Kalmar, varav Robert Gustafsson varit med i sex uppsättningar, kan man slå fast att det blivit en tradition. Och Gustafsson menar att just årstiden och det faktum att man spelar utomhus bidrar till upplevelsen.

- Det är miljön och omgivningarna, med skrikande måsar, vindar, hetta eller regn. Jag brukar säga att det är vuxenvärldens barnteater, där publiken blir oerhört delaktig. Här är man mitt i händelserna på något sätt. Hela Krusenstiernska är speciellt och det påminner om "Anderssonskans Kalle" eller "Emil i Lönneberga. Allt är väldigt svenskt, säger han.

ANNONS

Utspelar sig på 60-talet

I "Trassel" har handlingen förlagts till 1960-talet. Översättningen står pjäsens regissör Edward af Sillén för och kostymen görs som i ett flertal tidigare uppsättningar av Camilla Thulin.

TT: Måste farser alltid utspela sig minst 50 år tillbaka i tiden?

- Det är för att folk ska få den här förhöjningen. Om det utspelar sig i nutid ser det inte så kul ut. Vi vill gärna ha lite roligare kläder och frisyrer. Dessutom slipper man problemet med mobiltelefoner. Ingen i pjäsen kan messa någon och säga "Kom inte hit!". Det hade förstört det roliga, säger Robert Gustafsson.

TT

Fakta: "Trassel"

Försvarsministern Peter Rundqvist (Mikael Tornving) har tänkt vänsterprassla med sin sekreterare Lena Stjernström (Sussie Eriksson). Men när de hittar ett lik (Ola Forssmed) på hotellrummet blir de rädda att deras snedsprång ska avslöjas. De ber Rundqvists assistent Göran (Robert Gustafsson) om hjälp.

Farsen skrevs av Ray Cooney 1990. Han har själv sagt i intervjuer att "Trassel", som i original heter "Out of order", är hans favorit av alla pjäser han skrivit.

Föreställning har premiär den 27 juni nästa år och spelas torsdag till lördag fram till den 28 juli. Biljetterna släpps den 5 december.

ANNONS