Häcken vann – trots tre straffar mot sig

Det blev en positiv allsvensk omstart för Häcken, mycket tack vare målvakten Peter Abrahamsson. John Owoeri kontrade in två mål i 4-2-segern mot Hammarby – en match som innehöll tre (!) Hammarby-straffar. Häcken avslutade vårsäsongen starkt med tre segrar och ett kryss på de fyra sista matcherna.

|

På lördagen var det dags för omstart efter EM-uppehållet, och det blev tre poäng direkt för Häcken när Hammarby kom besök på Bravida Arena. Och det blev en dramatisk omstart, som innehöll inte mindre än tre straffsparkar för bortalaget.

I en spelmässigt jämn match var det Martin Ericsson som öppnade målskyttet i den 18:e minuten. Häcken-kaptenen fick en passning av Nasiru Mohammed och kroppsfintade sig in i straffområdet. Avslutet vinklade han upp i bortre krysset.

Efter en dryg halvtimmes spel kom kvitteringen. Peter Abrahamsson missbedömde en djupledsboll som den förre IFK Göteborg-mittfältaren Philip Haglund hann före till. Med en liten touch med tåspetsen stötte han bollen förbi Abrahamsson och gjordes omkull av Häcken-målvakten i straffområdet. Straffen tog islänningen Arnor Smarason hand om, och som han tog hand om den.

Efter en snabb ansats lugnade han ner benpendeln precis innan bollträffen och smekte in 1-1 med en så kallad Panenka-chipp. Bortalagets lycka blev dock inte långvarig. Ericsson utnyttjade ett bolltapp på mittplan och frispelade John Owoeri i djupled. Via stolpen placerade anfallaren in 2-1 för hemmalaget.

Hammarby inledde andra halvlek starkt och efter en timmes spel fick de en ny straff. Kari Arkivuo gjorde ner Smarason, som låg bakom det mesta för Hammarby i andra halvlek. Straffen fick han dock inte ta hand om den här gången, utan Alex fick förtroendet. Brassens skott gick lågt i mitten av målet, men Abrahamsson nådde dit med en fot som styrde undan straffsparken. Bara tre minuter senare kontrade istället Häcken in sitt tredje mål.

Den här gången var det Samuel Gustafson som hittade Owoeri i djupled, och nigerianen gjorde inget misstag. Med fem minuter kvar fick Hammarby sin tredje straffspark i matchen när Baba Mensah rev ner inbytte Romulo. Nu var det rutinerade Bajen-kaptenen Kennedy Bakircioglus tur, och han placerade upp den i nättaket.

Dramatiken var inte slut här. Med några sekunder kvar av ordinarie matchtid kom Imad Khalili fri med Abrahamsson, men Häcken-målvakten gjorde sig stor och räddade Bajen-anfallarens avslut. Återigen skulle en jättechans för Hammarby följas upp av en Häcken-kontring, och återigen ledde kontringen till mål.

Alexander Jeremejeff hittade Mohammed vid bortre stolpen och ghananen passade osjälviskt Demba Savage som stötte in matchens sista mål: 4-2. Häcken går i och med segern upp på sjätte plats i tabellen.