Gunde Svan dansar i "Let's dance". Arkivbild.
Gunde Svan dansar i "Let's dance". Arkivbild.

Gunde Svan klar för Let's dance

Gunde Svan lämnar skidspåret för dansgolvet. OS-hjälten ska nu utmana sig själv i Let's dance.

ANNONS
|

Han har flera guldmedaljer från såväl OS som VM. Men nu har Gunde Svan siktet inställt på den åtråvärda glasskon. Längdskidåkaren är den andra tävlande att avslöjas i Let's dance.

Det är utmaningen som lockar Gunde Svan till programmet och tittarna är vana att se honom i uppstickarrollen. I programmet I huvudet på Gunde Svanutmanar skidåkaren olika sportprofiler i deras respektive idrotter.

- Det har varit en drivkraft jag haft hela tiden. Att ställas inför det du inte är bekväm med eller har provat tidigare är ju alltid spännande. Att lära sig nya saker helt enkelt, säger han.

TT: Vad har du för relation till dans?

ANNONS

- Den är ganska dålig egentligen. Vi tragglade lite med bröllopsvalsen när vi skulle gifta oss. Sen tycker jag det är jätteroligt att dansa på TV4:s julfester, men det har ju varit helt utan kunskap. Då har det varit synd om tjejerna kanske.

Är tävlingsmänniska

Tidigare år har flera skidåkare, både utför och på längden, haft stora framgångar i Let's dance. 2015 vann Ingemar Stenmark, året därpå kom Thomas Wassberg trea och i fjol blev Anja Pärson silvermedaljör.

- Om Wassberg klarade av det så ska jag ge mig sjutton på att jag ska kunna klara det hyfsat i alla fall, säger Gunde Svan.

Det är en tävlingsmänniska som i vår ställer sig på dansgolvet.

- Jag har ju fortfarande svårt att ta det för något annat än en tävling trots att det är så mycket mer faktorer som spelar in, som vad folket tycker och vem de röstar på. Det är man inte van vid som elitidrottare, säger han.

Orolig för skador

Trots att längdskidåkaren har tränat på hög nivå i stort sett hela livet är han orolig för om kroppen kommer att hålla för den hårda dansträningen.

- Kroppen har ju passerat 50 och de skadorna som kommer nu sitter ju inte i två dagar som när man var 25 utan nu är det två veckor som går bort om man gör sig illa. Frågan är hur kroppen kommer att reagera, säger Gunde Svan.

ANNONS

Förutom Gunde Svan är Britt Ekland den enda deltagaren som offentliggjorts, resten av startfältet är okänt.

TT

Fakta: Gunde Svan

Längdskidåkaren Gunde Svan har stora framgångar inom sporten. På meritlistan finns bland annat fyra OS-guld och sju VM-guld, inklusive stafett. Utöver medaljerna har skidåkaren prisats med en rad utmärkelser, som Jerringpriset och Bragdguldet.

Idrottsstjärnan har även lyckats som rallycrossförare med ett SM-guld och ett EM-brons.

Efter idrottskarriären har Gunde Svan gjort sig känd som populär programledare i program som "Fångarna på fortet", "Gladiatorerna", "Bingolotto" och "I huvudet på Gunde Svan".

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS