- Jan Bergmans anklagelser är orimliga, hävdar Guillou.
- Jan Bergmans anklagelser är orimliga, hävdar Guillou.

Guillou anklagas för plagiat

ANNONS
|

Jan Guillous nya spionroman "Blå stjärnan" har hyllats av kritikerna, bland annat för sitt feministiska perspektiv. Boken bygger till stora delar på fackboken "Sekreterarklubben", som gavs ut i fjol.

Men bara dagar efter att boken släppts riktar nu författaren Jan Bergman hård kritik mot Guillou. I en debattartikel i Expressen anklagar han Guillou för att ha lånat alltför frikostigt ur hans "Sekreterarklubben":

"Adresser, fakta, karaktärer, stockholmsmiljöer, restauranger, personnamn, episoder, ja ett helt avsnitt 'lånas' över till denna bok, men skruvas till på ett klumpigt och okunnigt sätt", skriver han.

"Inga betänkligheter"

Bergman skriver även att han aldrig gett sitt tillstånd till Guillou och ställer sig frågan hur mycket författare egentligen får låna av varandra.

ANNONS

"Sekreterarklubben" handlar om de kvinnor som arbetade inom den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Enligt Guillou finns det inga betänkligheter när det gäller lån ur faktaböcker.

- Jan Bergmans anklagelser är orimliga. Han har skrivit en faktabok där han förtjänstfullt utrett en del av Sveriges historia. Man kan inte privatisera historien, man har inte copyright på den. Ur historieböcker får man låna hur mycket man vill, säger han.

"Lite osnyggt"

I efterordet till "Blå stjärnan" klargör Guillou att han mycket riktigt hämtat en stor del av faktaunderlaget från Jan Bergmans bok. Han anger den som källa med tillägget: "Att låna så mycket som jag gjort från en enda bok kan möjligen te sig lite osnyggt".

- Det osnygga ligger i att jag har kondenserat hans historia och satt in den i romansammanhang. Snygghetsproblemet ligger i att det bara finns en bok som behandlar det här ämnet. Så vad ska man göra? Man får tacka ordentligt efteråt och det har jag gjort, säger Jan Guillou.

ANNONS