Människorättsaktivisten Ali Gharavi greps utanför Istanbul för snart en månad sedan. Arkivbild.
Människorättsaktivisten Ali Gharavi greps utanför Istanbul för snart en månad sedan. Arkivbild.

Gripne svensken i Turkiet släpps inte fri

Det kan dröja åtta till nio månader innan svenska Ali Gharavi släpps fri. Domstolen i Turkiet har åter sagt nej, uppger hans advokat för TT. Den svenske IT-konsulten greps utanför Istanbul för snart en månad sedan.

ANNONS
|

- Vi är förvånade, besvikna och arga, men vi är inte chockade, säger en av advokaterna som representerar Gharavi till TT.

Det nya domstolsbeslutet ger fortsatt inga exakta uppgifter kring varför Ali Gharavi och Peter Steudtner fortsatt hålls häktade, tillsammans med fyra andra aktivister. De greps i början av juli utanför Istanbul, misstänkta för att ha stöttat en icke namngiven terrororganisation.

ANNONS

- Domstolens motivering till varför våra krav avvisats är kort och omotiverat. Det är absurt, för det finns inte inga bevis, säger advokaten.

Hustrun: Ger inte upp hoppet

Beskedet i dag var ett stort bakslag för familjen som hade hoppats på att snart få hem honom.

- Jag saknar honom, men jag kommer inte att ge upp hoppet om att han snart kommer att släppas. Samtidigt måste jag förbereda mig psykiskt och emotionellt på att det kan dröja länge innan vi ses igen, säger hans fru Larissa Dickey till TT.

Familjen har fortfarande inte haft direkt kontakt med Gharavi, något som nu kan försvåras ytterligare. I veckan flyttades han och Steudtner till ett nytt fängelse där de sitter isolerade i separata celler och enbart får träffa advokaterna en gång i veckan.

- Vi har inte fått någon förklaring till varför de flyttades, men det går emot alla mänskliga rättigheter, säger advokaten, som tillägger att alla samtal med Gharavi spelas in.

ANNONS

I det nya fängelset sitter flera av de som gripits efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet förra sommaren, bland annat journalister och oppositionspolitiker.

Kommer inte ge upp

I flera veckor har advokaterna arbetat med ett underlag för frisläppande – och tänker inte ge upp. En ny överklagan kommer att lämnas in senare i augusti, berättar advokaten.

- Vi kommer lämna in en ny överklagan varje månad och göra allt för att Gharavi och de andra omedelbart släpps. Men det kan tyvärr ta lång tid och i värsta fall blir han kvar i fängelset i 8–9 månader fram till en eventuell rättegång.

TT

Fakta: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, samt två utländska medborgare (varav en svensk medborgaren Ali Gharavi och en tysk). Åtta personer är fängslade, bland dem svensken. De övriga två utreds fortfarande.

De anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Totalt har över 100000 offentliganställda fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsende sedan förra sommaren, och omkring 50 000 personer har gripits.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS