Griezmann tog Frankrike till EM-final

Hemmanationen Frankrike är klart för EM-final. Storstjärnan Antoine Griezmann, 25, blev stor matchvinnare med sina två fullträffar i den historiska 2-0-segern mot Tyskland.

|

Senast hemmanationen Frankrike besegrade ett tyskt landslag i mästerskapssammanhang var då man 6-3-vann mot Västtyskland i VM 1958. Det var dock en svit som man var fast beslutna att få ett slut på inför nästan 70 000 åskådare i Marseille.

Frankrike inledde dessutom bäst och Antoine Griezmann fick tidigt ett jätteläge centralt, men Manuel Neuer sträckte ut och räddade.

Tyskarna skulle dock komma in i matchen, ta kommandot – och man skapade framför allt en del farligheter genom att fylla på med folk längs kanterna och mata in bollar mot straffområdet.

Lagen som fram till semifinalen var de som släppt till minst antal skott på det egna målet visade dock upp defensiv skicklighet – och därför uteblev de riktigt farliga målchanserna, även om spelet fortsatt var relativt öppet.

Första halvleken såg ut att bli mållös, men på tilläggstid fick tyskarnas Bastian Schweinsteiger bollen på armen vid en nickduell med Patrice Evra. Italienske domaren Nicola Rizzoli pekade på straffpunkten – till massiva protester.

Griezmann kunde från elva meter revanschera sig mot Neuer – och dunka in hyperviktiga 1-0 för Frankrike.

Efter paus spelade Didier Deschamps landslag med kontroll och marginaler – och tyskarna hade svårt att etablera mer intensiv press.

Joachim Löw försökte matcha igång sitt lag – och efter 20 minuter av andra halvlek hade han redan genomfört två byten. Det ena, på Jérome Boateng, dock på grund av skada.

Men i den ökande forceringen för en kvittering gick Tyskland för en gångs skull bort sig helt i defensiven – och efter misslyckade aktioner från både Joshua Kimmich och målvakt Neuer kunde Griezmann sätta 2-0 i den 72:a minuten.

Man skulle dock inte ge upp – och bara minuten efter den franska utökningen sköt syndabocken Kimmich ett skott i virket bakom Hugo Lloris.

Tyskarna fortsatte att mala på samtidigt som fransmännen sjönk tillbaka allt mer. Inbytte Leroy Sané och storstjärnan Mario Götze hade båda kanonlägen, men bollen ville inte in.

Frankrike höll undan – och vann således med 2-0.

Matchhjälten Griezmann och hans landslag, som bara blivit allt bättre under mästerskapet, möter nu Portugal i EM-finalen på söndag.