Regeringen vill införa ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang.
Regeringen vill införa ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang.

Göteborgsklubbarna ifrågasätter maskeringförbud

Regeringen vill införa ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang. Men från Blåvitt och Gais tror man inte att det kommer göra någon större skillnad. – Det ska upprätthållas också och där finns det svårigheter, säger IFK Göteborgs säkerhetsansvarige Mike Sahlénius.

ANNONS
|

Regeringens så kallade huliganutredare har tidigare föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig vid idrottsevenemang – men bara om den maskerade personen stör den allmänna ordningen. Det förslaget ansågs dock vara för svagt och fick arbetas om för att skärpas och därmed också bli lättare att tillämpa.

– Det behövs ett tydligt regelverk. Utredarens förslag var bra, men det riskerar att skapa otydlighet och svåra gränsland. Vi hoppas på mindre stök och våld på arenan, fler åskådare och roligare evenemang, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Förslaget välkomnas av IFK Göteborg och Gais – men klubbarna är samtidigt överens om att man inte tror att det kommer göra någon avsevärd skillnad.

ANNONS

– Det är klart att det kan vara bra rent symboliskt och principiellt, men om det inte finns en tydlig plan för att upprätthålla förbudet på – blir det någon markant skillnad då? Undrar Erik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef.

Han fortsätter:

– Problematiken är att det är enkelt att slänga fram ett förbud utan att påvisa hur man ska upprätta det. Det är det jag är kritisk till. Man ser ett problem och tänker att det måste vi få bort, hittar på en lag – och tror att det är en lösning. På operativ nivå blir det en helt annan fråga, menar Bergkvist.

Blåvitts säkerhetsansvarige Mike Sahlénius menar att man inte ska överdriva vad det här förslaget kan ge för effekter.

– Det som skulle kunna ske är att polisen kan arbeta mer aktivt med den här frågan – och att man på så vis blir fler människor som jobbar i samma riktning, säger Sahlénius och utvecklar vad han anser vara den stora problematiken med maskering på arenorna:

– Det påverkar mycket känslor och människor runtomkring mår dåligt. Det är förknippat med så mycket annat. De som maskerar sig har sällan som syfte att skapa upplopp, utan att använda illegal pyroteknik, menar IFK Göteborgs säkerhetsansvarige.

ANNONS

Det ska finnas vissa undantag gällande maskeringsförbudet. Man kommer exempelvis att få täcka ansiktet på grund av religiösa skäl, eller ha en halsduk runt munnen om det är kallt.

– Och om någon sminkar sig med svenska flaggan på en landskamp så ska det inte vara straffbart, säger Ygeman till TT.

ANNONS