Här syns ett nyproducerat kvarter i en av Göteborgs mest grönskande stadsdelar. Nymilsgatan är beläget i Flatås i stadsdelen Högsbo. Alaska & Lejonstaden bygger 150 bostadsrätter i området.
Här syns ett nyproducerat kvarter i en av Göteborgs mest grönskande stadsdelar. Nymilsgatan är beläget i Flatås i stadsdelen Högsbo. Alaska & Lejonstaden bygger 150 bostadsrätter i området.

Göteborg på väg att växa till dubbel storlek

ANNONS
|

Fram till år 2050 är tanken att 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser ska byggas, vilket innebär att centrala Göteborg växer till dubbel storlek. Sammanlagt är det fem miljoner kvadratmeter som ska bebyggas.

– Hela regionen expanderar, framförallt runt älven, berättar Rickard Thyrén.

De sju områden på båda sidor älven där det ska byggas är Backaplan, området kring Centralen, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Utvecklingen av Älvstaden är ett av norra Europas största stadsbyggnadsprojekt. Men det är inte bara runt älven det expanderas, just nu planeras byggprojekt i hela regionen, från Göteborgs innerstad till Kungälv, Kungsbacka, Härryda, Mölndal, Partille, Lerum och Ale. Det byggs även i andra delar av Göteborg, från Nya Hovås i sydväst till Angered, Bergsjön och Gårdsten i nordost. Samtidigt pågår bygget av Västlänken och höghastighetsbanan mellan Göteborg och Boråsär på gång.

ANNONS

– Kortare restider och fler knutpunkter i kollektivtrafik kommer leda till att kranskommunerna kommer fortsätta att expandera tillsammans med Göteborg. Exempelvis Ale, Härryda och Mölndal, säger Rickard Thyrén.

Intresset för de nyproducerade bostäderna är fortsatt högt.

– Vi värderar vårt boende väldigt högt i Göteborg. De nyproducerade bostäderna är ofta unika i både utformning och karaktär så vi tror att det finns något för alla inom nyproduktionen. I Göteborg med omnejd pågår många spännande projekt och vi på Fastighetsbyrån är en del av den resan, det känns privilegieratatt få erbjuda så många kvalitetsprojekt till våra kunder, säger Rickard Thyrén.

Vid nyproduktion är det viktigt att få till en blandning av olika stora lägenheter så att mixen i området blir bra. Mäklare är experter på sina respektive områden och har en unik kunskap om bostadsområdets alla möjligheter och planer för framtiden.

– När manär så lokalt förankrade som vi är på respektive marknad och känner området innan och utan så blir en naturlig följd att vi också förstår vad som är attraktivt och gångbart över tid. Detta hjälper vi självklart byggaren med via förstudier och analyser, allt för kunna erbjuda köparen med en genomtänkt bostad, säger Rickard Thyrén.

adf.Params.PageName = encodeURIComponent('Göteborg är på väg att växa till dubbel storlek'); adf.Params.Divider = encodeURIComponent('|'); adf.track(307794);

Fakta: Så fungerar det att köpa nyproduktion

1. Planering

Byggnadsentreprenören har förvärvat mark och påbörjar planeringen för att bygga bostäder. Redan i den här tidiga fasen kan det finnas färdiga planer även för till exempel dagis, skolor och affärer som kan vara av intresse i området. Fastighetsbyrån är expert på området – ställ gärna frågor och anmäl ditt intresse.

2. Säljstart

Ofta startar försäljningen av nyproduktionsbostäder redan innan bygget kommit igång. Bostäderna och byggbolaget presenteras utförligt på fastighetsbyran.se där du kan se skisser, ritningar och ibland animeringar och rörliga bilder på bostäderna och området. Ibland finns också uppbyggda modeller och visningslägenheter att titta på.

En bostadsrättsförening bildas och en styrelse tillsätts av Byggnadsentreprenören. Bostadsrättsföreningen registreras hos Bolagsverket. Om du har anmält ditt intresse för en bostad så kommer du nu att kontaktas av mäklaren och ett förhandsavtal eller bokningsavtal kommer tecknas.

3. Byggstart

När tillräckligt många har anmält intresse kan spaden sättas i marken och bygget startar. I detta skede tecknas ett upplåtelseavtal där bostadsrättsföreningen upplåter bostadsrätten till dig som ny bostadsrättsinnehavare.

Äger du redan en bostad idag är det nu dags att börja fundera på en försäljning. Kontakta gärna Fastighetsbyrån för rådgivning och värdering. Som Sveriges största mäklare har vi bra koll på prisläget i just ditt område och kan hjälpa dig att få ut maximalt pris för din nuvarande bostad.

4. Tillval

Nu får du möjlighet att skapa din drömbostad. Du gör de tillval som är möjliga att göra utöver grundstandarden. Det kan handla om val av färg och tapeter, kakel, klinker och köksinredning. Ofta finns en professionell inredare som kan ge goda råd. Avtal om tillval skrivs mellan dig som bostadsrättsinnehavare och entreprenören.

5. Besiktning

Några veckor före inflyttning är det dags för slutbesiktning av din nya bostad. Besiktningen genomförs av en opartisk besiktningsman och du som köpare brukar vanligtvis bli inbjuden att vara med. Vid besiktningen kontrolleras bostadens skick och att de eventuella tillval som du beställt är korrekta och levererade.

6. Inflyttning

Äntligen får du nycklarna och kan påbörja flytten till ditt nya hem. Vid tillträdet visar du upp att slutlikviden är betald och får nycklarna till din nya bostad!

Funderar du på ett område redan nu?Våra lokala Fastighetsbyrån-kontor kan hjälpa dig med alla frågor.Hitta ditt kontor här

ANNONS