"Jag tyckte en 'kuppfilm' kunde vara intressant, eftersom det är så sällsynt med sådana filmer med kvinnor i huvudrollerna", säger Gillian Flynn om bioaktuella "Widows". Arkivbild.
"Jag tyckte en 'kuppfilm' kunde vara intressant, eftersom det är så sällsynt med sådana filmer med kvinnor i huvudrollerna", säger Gillian Flynn om bioaktuella "Widows". Arkivbild.

Gillian Flynn gillar inte lyckliga slut

"Gone girl"-författaren Gillian Flynn är aktuell med biothrillern "Widows", som hon skrivit manus till. Samtidigt jobbar hon nu på sin nästa roman:

ANNONS
|

För sex år sedan blev boken ”Gone girl” en av de stora kritiker- och publiksuccéerna världen över. Den blev också en hyllad film med Rosamund Pike och Ben Affleck i huvudrollerna.

Sedan dess har författarinnan Gillian Flynn ägnat sig åt sin familj och åt att skriva tv- och filmmanus. Men nu är hon alltså igång med en ny roman.

- Om allt går som det ska, kommer den 2020, säger hon per telefon från hemmet i Chicago.

ANNONS

Mer om den kommande boken vill hon av naturliga skäl inte säga. Men känner hon en press på sig med tanke på den oerhörda framgången för ”Gone girl”?

- Nej, det gör jag inte. Jag tror det hade varit annorlunda om jag börjat med en ny bok direkt efter ”Gone girl”. Då hade jag känt mer press och större förväntningar.

"Ovanligt samarbete"

Nu är hon Sverigeaktuell med manuset till thrillern ”Widows”. Engelsmannen Steve McQueen (”Shame”, ”12 years a slave”) har regisserat. Filmen är en bearbetning av en brittisk tv-serie med samma namn – fyra brottslingar omkommer under en kupp varpå deras änkor slår sig samman för att genomföra en egen kupp för att kunna betala utpressare.

- Steve frågade om jag var intresserad. Jag tyckte en ”kuppfilm” kunde vara intressant, eftersom det är så sällsynt med sådana filmer med kvinnor i huvudrollerna. Och jag började fundera på alla ämnen man kunde ta upp i en sådan berättelse – om ras, ekonomi, klasskillnader och mycket annat.

ANNONS

- Vi hade ett något ovanligt samarbete. Jag bor i Chicago, han i Amsterdam, vi jobbade i olika tidszoner. Det var ett från början otympligt sätt att skriva ett manus på, men det blev mycket organiskt och kom att fungera väldigt bra.

"Oerhört korrumperat"

Flynn säger att McQueen var mycket fascinerad av Chicago och dess historia av politik, gangsters och brott.

- Och jag visste ju vad som finns här, jag kan staden. Det är oerhört korrumperat, vi har väldiga problem med mord och skottlossningar. Det händer hela tiden.

Det ska inte avslöjas här hur ”Widows” slutar, men alla filmens bad guys åker inte dit.

- Jag tycker inte om slut som är helt lyckliga och perfekta, säger Gillian Flynn.

ANNONS

Nyligen kunde vi se tv-versionen av hennes bok ”Sharp objects”, med Amy Adams i huvudrollen. Flynn är, inte oväntat, mycket nöjd med serien.

- Jag blev väldigt glad. Den hade verkligen fångat andan i boken, och det var överraskande att se hur relevant storyn fortfarande känns efter tolv år.

"Widows" får svensk biopremiär den 16 november.

TT

Fakta: Gillian Flynn

Ålder: 47.

Yrke: Författare.

Familj: Make, två barn.

Bor: Chicago.

Böcker: "Vassa föremål", "Mörka platser", "Gone girl".

Aktuell: Skrivit manuset till Sverigeaktuella thrillern ”Widows”.

Kommande: Har skrivit manuset till en amerikansk version av den brittiska tv-serien ”Utopia”. Arbetar på sin nästa roman.

ANNONS