Ger skateboards ny skepnad

ANNONS
|

Balkongen, tillhörande parets lägenhet i Kungsbacka, har sedan fyra månader tillbaka gjorts om till en provisorisk verkstad. I små skålar ligger färgglada ringar och borden pryds av skålar, örhängen och glasögon. Allt tillverkat av trä från förbrukade skateboards. Idén föddes när Fredrik precis köpt en ny skateboard som han knäckte vid första tricket.

– Det kändes trist att bara slänga den, vi tänkte att man måste kunna använda den på något sätt, säger han.

Fredrik och Mirja, som båda gillar att skapa och återanvända gamla grejer, kollade runt på internet för att få inspiration och sedan provade de sig fram. En skateboard består av flera lager trä, oftast kanadensisk lönn. Genom att såga itu dem, limma ihop bitar, forma och slipa träet tillverkar Fredrik och Mirja sina accessoarer. Än så länge utforskar de tekniken, berättar Mirja.

ANNONS

– När man väl har börjat ser man saker överallt som man vill testa att göra, som möbler och klockor. Längre fram blir det kanske lite mer konstnärliga projekt.

Under namnet Brillmans brädor marknadsför de sig främst på sociala medier. I somras deltog de också på festivalerna Hallifornia i Varberg, och Urban summer i Kungsbacka.

– Vi fick väldigt positiv respons. Vi hade en workshop på Hallifornia och det var jättemånga som kom och ville tillverka sina egna smycken. Vi hade bäddat upp med madrasser så alla satt där och slipade tillsammans. Det är kul att människor vi inte känner gillar det vi gör, säger Mirja.

Tanken på återbruk och att använda miljövänliga material präglar också jobbet med Brillmans brädor. De gamla skateboardarna har de fått av kompisar och från skejthallen i Kungsbacka, där Mirja jobbar som fritidskonsulent.

Hon och Fredrik har ännu ingen utstakad plan för projektets framtid. De understryker att det viktigaste är att ha roligt. Med två små barn och jobb är det ibland svårt att få tiden att räcka till. Men för Mirja och Fredrik har arbetet på balkongen blivit ett välkommet avbrott i vardagen.

– Vi går ut hit när barnen somnat. Här kan vi stänga ute all stress och press. Det blir som vår meditation, säger Mirja.

ANNONS

Samtidigt finns drömmar om att kunna leva på konsten och skaffa en verkstad på riktigt.

– Men det är ju tur att vi har balkongen annars hade vi nog aldrig börjat och grannarna har inte klagat ännu, säger Fredrik.

ANNONS