George Clooney och Giancarlo Giannini medverkar båda i miniserien "Catch-22" som visas på C More med start den 20 maj. Clooney har också regisserat två avsnitt. Arkivbild.
George Clooney och Giancarlo Giannini medverkar båda i miniserien "Catch-22" som visas på C More med start den 20 maj. Clooney har också regisserat två avsnitt. Arkivbild.

George Clooney i skruvad krigsskildring

”Moment 22” är en av de klassiska böckerna om krigets absurditet. Boken, skriven av Joseph Heller, kom 1961. 1970 gjordes en stjärnspäckad filmversion. Och nu är det dags igen – den här gången som tv-serie på Amazon av och med George Clooney.

ANNONS
|

I serien spelar Kyle Chandler överste Catchcart, chef för en amerikansk flygflottilj i Italien under andra världskrigets slutskede. Han är full av lovord inför arbetet med George Clooney.

- En av de bästa inspelningar jag varit på, Clooney är mycket mån om att det ska vara bra stämning hela tiden, säger Kyle Chandler till TT.

Överste Catchcart är en man som är besatt av att stiga i graderna och för att åstadkomma detta bland annat skickar ut sina män på alltfler och allt farligare uppdrag. En av dem som drabbas är huvudpersonen Yossarian, spelad av Christopher Abbott.

ANNONS

Inga egna erfarenheter

Denne hade inga personliga erfarenheter av "Moment 22" före inspelningen.

- ”Moment 22” är en sån där bok som det var meningen att jag skulle läsa i skolan. Det gjorde jag inte, jag läste den när jag var äldre, och det var nog bra eftersom jag då förstod den bättre. Och nu läste jag om den två gånger innan vi började filma, säger Christopher Abbott.

Han beskriver Yossarian som "en mycket litterär figur".

- I filmen var det Alan Arkin som spelade rollen, och honom kan jag inte efterlikna. Så jag spelade Yossarian med en blandning av mig själv och av att vara sann mot essensen av honom.

Höjer Clooney till skyarna

Även Abbott höjer Clooney, som är mannen bakom serien och som vid sidan av att ha en mindre roll också regisserat två avsnitt, till skyarna.

- Han inspirerade oss oerhört mycket. Jag har ju sett honom på film under uppväxten, och det var en oerhörd ära att få arbeta med honom.

ANNONS

Med sina teman om krigets vanvett kan handlingen enkelt appliceras på andra krig. Chandler är inte så pigg på att göra detta, men Abbott säger:

- Visst, boken talar specifikt om andra världskriget, men handlingen relaterar lätt till alla krig. Det handlar om människans strävan, om existentiella kriser, om det absurda med sträng byråkrati i krig. Tematiskt finns det väldigt mycket som kan appliceras på sådant som händer idag.

Ifrågasätter krigets byråkrati

Yossarian är en person som ställer många frågor och som ifrågasätter mycket, konstaterar han.

- Det där är något jag kan känna igen mig i. Han är egentligen inte mot kriget, men han ifrågasätter byråkratin. Han försöker ta sig därifrån, samtidigt som han utför de uppdrag han får.

”Moment 22” innehåller mycket svart humor.

- Det är torr humor, den är skrämmande samtidigt som den är rolig. Jag tycker manuset balanserade det där väl. Man går från att gapskratta till en scen som är så otäck att du sätter händerna för ögonen, säger Christopher Abbott.

ANNONS

"Catch-22" har premiär på C More den 20 maj.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs ett felaktigt premiärdatum.

TT

Fakta: "Moment 22"

Joseph Hellers bok "Moment 22" gavs ut 1961. I centrum för handlingen står en amerikansk bombflygsdivision på en ö i Medelhavet under andra världskriget. Huvudpersonen, bombfällaren Yossarian, har som enda mål att komma levande därifrån. Han kan bara bli befriad från tjänstgöring om han övertygar ledningen om att han är galen.

Ingen kan tas ur tjänst som inte själv har begärt det, men den som har så pass mycket omdöme att han begär att få åka hem bedöms automatiskt som frisk – och får alltså inte respass. Paragrafen, moment 22, har blivit ett uttryck för absurda paradoxer eller dödlägen i tillvaron.

Redan 1970 filmatiserades "Moment 22" av Mike Nichols.

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS