Några av mina viktigaste inspiratörer sommarlovsmötte jag på Solviksskolan, skriver Lars Josefsson.
Några av mina viktigaste inspiratörer sommarlovsmötte jag på Solviksskolan, skriver Lars Josefsson. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Waldorf i mitt hjärta – trots eländet på Solviksskolan

Waldorfskolan är och fortsätter att vara pendelbreddaren i en tid när barn- och ungdomsutbildning blir alltmer ensartad, skriver Lars Josefsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Visst är du och jag fantastiska. Oj, vilka stordåd vi trollar fram när jantelagen inte snärjer oss med sina ynkans lagomheter. Därför sadlade jag om och blev waldorflärare. Hjärtinnerligen härligt har det varit att möta sökande juveler i Örgryte, Bergsjön, Kortedala och Hisingsbacka.

Mötet med waldorfpedagogiken fick min välgrundade yttre karriär att kantra. En inre angelägenhet tog kommandot. Några av mina viktigaste inspiratörer sommarlovsmötte jag på Solviksskolan i Järna, den värld som de historiska vingslagen nu med rätta har ifrågasätt. Varför såg jag inte detta elände? Antagligen för att barnen var lediga.

För waldorfskolan är mångfalden lärdomens verkliga grundbult – att vi alla bjuds möjligheten att nosa brett, finna nya spår och växa vidare – nu likaväl som under kommande morgondagar.

ANNONS

Waldorfskolan är och fortsätter att vara pendelbreddaren i en tid när grundläggande barn- och ungdomsutbildning blir alltmer ensartad. När de fria skolorna i växande omfattning förvandlas till aktiebolag styrda från fjärran skatteparadis.

Jag gråter över Solviksskolans andliga gårdagskollaps och räds finansmarknadspedagogiken. Alla är vi värda en bättre skola.

Lars Josefsson, evigt envis waldorfpedagog

LÄS MER:Efter SVT:s dokumentär – låt Skolinspektionen utreda Solvikskolan

LÄS MER:Solviksskolan visar att frigörelse inte är något enkelt

ANNONS