Om det är klarlagt att två personer begått ett brott, men inte vem av dem som är skyldig – är det mest rättvist att släppa dem eller låta dem spela tärning om straffet, undrar insändarskribenten.
Om det är klarlagt att två personer begått ett brott, men inte vem av dem som är skyldig – är det mest rättvist att släppa dem eller låta dem spela tärning om straffet, undrar insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Vilken hovrätt skipade mest rättvisa?

1775 fick två män spela tärning om vem av dem som skulle avrättas för ett mord de begått tillsammans. Var det mer eller mindre rättvist än att släppa båda fria när skuldfrågan inte kunde klarläggas, undrar Christer Feiff.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Den 21 november 1775 samlades på Stockholms läns landskansli ett antal herrar med landshövdingen och justitiekanslern i spetsen. Mötets huvudpersoner var dock torparen Carl Hindrichsson och bonden Erik Jacobsson – de skulle slå tärning om liv eller död. Allt enligt den dom som avkunnats av Svea Hovrätt och sedermera fastställts av Kungl. Maj:t. I lagen stadgades nämligen att där flera varit delaktiga i ett mord och man ej kunnat fastställa "av vars handavärkan han döden ljutit, må till lottkastning dömas".

I förevarande fall var det klarlagt att Hindrichsson och Jacobsson året innan tagit livet av tullmannen Wiberg, men vem av de två som var den egentlige gärningsmannen gick ej att få klarlagt under rättegången.

ANNONS

Svea Hovrätt dömde då att den ene skulle mista högra handen, halshuggas och steglas. Den andre skulle mista äran, få fyrtio par spö samt göra åtta års straffarbete på Sveaborgs fästning.

Det var alltså för att avgöra vem av de två som skulle få behålla livet som man samlats på landskansliet.

Först slog Erik Jacobsson – en fyra och en femma. Carl Hindrichsson skakade träbägaren och slog – en sexa och en trea. Bägge hade fått nio "ögon"! Nu beordrade justitiekanslern omslagning och lät Carl Hindrichsson börja. Denne slog två femmor och därefter slog Erik Jacobsson en etta och en sexa – den senare skulle alltså mista livet.

I oktober 2020 dömde Göta Hovrätt i ett liknande fall där det var klarlagt att två män tagit livet av en 70-årig man i Markaryd på ett bestialiskt sätt. Man valde dock att frisläppa mördarna då de skyllde på varandra och det inte gick att klarlägga vem som gjort vad. Frisläppandet vållade helt naturligt en folklig vrede.

Vilken av hovrätterna skipade mest rättvisa?

Christer Feiff

LÄS MER:Mordåtalade skyllde på varandra - och frias

LÄS MER:Hur kan mördare få gå fria i Sverige?

ANNONS