Den som har fantasi kan drömma om vackra hus som skapar en känsla av historisk kontinuitet, skriver Gunnar Ene.
Den som har fantasi kan drömma om vackra hus som skapar en känsla av historisk kontinuitet, skriver Gunnar Ene. Bild: Sara Johari

Vi styrs av politiker som skäms över sin hemstad

Den som har fantasi kan drömma om vackra hus som skapar en känsla av historisk kontinuitet, skriver Gunnar Ene.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Undrar hur det känns att leva och bo i en stad där politiker och tjänstemän gemensamt och målmedvetet arbetar för att förbättra och försköna den stad man övertagit från tidigare generationer? Själv bor jag i Göteborg, där just dessa grupper tycks besjälas av motsatta ambitioner. Varje gång man ser spaden sättas i marken (grävskopans blad snarare!) grips man av onda aningar. Så länge en centralt belägen plats täcks av maskrosor och ogräs, lever hoppet. Den tomt som används som provisorisk bilparkering, har trots allt fortfarande potential. Den som har fantasi kan drömma. Drömma om vackra hus med proportioner som fungerar i harmoni med äldre hus och som skapar en känsla av historisk kontinuitet.

ANNONS

Jag är tillräckligt gammal för att minnas de miljöer som tidigare politiker satte en ära i att utplåna - de typiskt göteborgska. Hur många landshövdingehus som revs under de så kallade ”rekordåren” vet jag inte men de torde kunna räknas i 1000-tal. Att totalsanera gamla Masthugget var ett oförlåtligt illdåd, godkänt av politiker som bara såg social misär och arbetarklassens förnedring, där den tidens ungdomar såg skönhet och social gemenskap. Hade de luggslitna landshövdingehusen bevarats och rustats upp, hade Masthugget idag varit ett ”världsarv”, som lockat turister i stora skaror till Göteborg.

Då och då publiceras i utländska tidningar reportage om Göteborg och dess otvetydiga charm. De stadsmiljöer som då lyfts fram är de gamla, halvruffiga kvarter som ännu inte fallit offer för politikers och exploatörers strävan efter ”utveckling” och smaklös ”förädling”. Aldrig någonsin kommer väl de byggnader och kvarter som byggs idag på exempelvis Masthuggskajen hyllas i utländska publikationer.

Vad har vi göteborgare gjort för ont för att förtjäna att styras av politiker som tydligen skäms över sin hemstad? Den som beundrar Manhattans arkitektur och ”skyline” kan flytta dit, tycker jag. Bättre det än att fördärva Göteborg och låta sig försörjas av oskyldiga skattebetalare.

Gunnar Ene

LÄS MER:Sverige behöver mer klassisk arkitektur – inte mindre

LÄS MER:Masthuggskajen kan gå 272 miljoner back

LÄS MER:Här byggs 130 hyreslägenheter på Masthuggskajen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS