Så länge Apoteket, Systembolaget och det stora köpcentret är tillgängligt är det tydligen bra nog i mångas ögon, skriver Lisbet Karlsdotter.
Så länge Apoteket, Systembolaget och det stora köpcentret är tillgängligt är det tydligen bra nog i mångas ögon, skriver Lisbet Karlsdotter. Bild: Mia Höglund

Vi ska kunna gå ut och ta en pizza utan att gå laget runt

Fram till nu har det setts mellan fingrarna på att kraven på tillgänglighet i Plan- och bygglagen inte efterföljs, skriver Lisbet Karlsdotter.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

”Lagom för handikappade” var ett uttryck som användes av funkisrörelsen på 1970-talet. Det beskrev trögheten i arbetet för att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. Det är nu över 50 år sedan. Det har hänt massor i vårt samhälle under dessa år men fortfarande är det ”lagom för handikappade” som gäller. Så länge Apoteket, Systembolaget och det stora köpcentret är tillgängligt är det tydligen bra nog i mångas ögon.

Det är i det offentliga rummet som människor träffas, dit vi går och handlar, där vi besöker kaféer och restauranger. Men fram till nu har det setts mellan fingrarna på att kraven på tillgänglighet i Plan- och bygglagen inte efterföljs.

ANNONS

Äntligen börjar det hända något i Göteborgs stad. Men tillgänglighet är provocerande och till och med bisarr enligt kritikerna. Röster har lyfts att vi med funktionshinder, ska vara någon slags mänskligt universitet för att skapa förståelse för våra villkor och att lösningen ska vara att vädja till café- och restaurangägares medmänsklighet och andra gästers välvilja för att få ta en fika, i stället för att de lagstadgade kraven på att bygga tillgängligt och användbart tas på allvar.

Detta är något som låter fint men som inte fungerar i verkligheten och som inte heller ska behöva fungera i vårt samhälle i dag. Vi ska kunna gå ut och ta en pizza, utan att behöva gå laget runt och be om hjälp att få ta plats vid bordet.

Lisbet Karlsdotter, ombudsman Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

LÄS MER:Efter krögarnas kritik: C vill förenkla för uteserveringar

LÄS MER:Staden har tappat sans och balans i restaurangpolitiken

LÄS MER:Rullstolsburne Anders kunde inte prata på bokmässan – tog sig inte upp på scenen

ANNONS